Hnúšťa je príklad ako budovať priemyselný park, hovorí manažér SARIO Jozef Hirschmann

Jozef Hirschmann

Hnúšťa je príklad, ako sa aj v menších mestách či dokonca obciach dá vybudovať priemyselný park, do ktorého aj reálne prídu investori. Tvrdí to Jozef Hirschmann, regionálny manažér spoločnosti SARIO pre Banskobystrický kraj.

Mesto Hnúšťa po častiach odkúpilo a odkupuje priestory bývalých chemických závodov od pôvodných majiteľov. Rekonštrukcia priemyselného parku je z veľkej časti vďaka výzvam z Európskej únie, alebo ministerstva hospodárstva. Hnúšťa tiež nemá extra veľa peňazí, ale takéto výzvy im pomáhajú rekonštruovať park a pripravovať ho pre potenciálnych investorov,“ vysvetlil Hirschmann na nedávnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poltári, kde poslancom prezentoval plánovaný miestny priemyselný park Jelšoviny.

Zatiaľ čo ten je ešte iba na papieri, v Hnúšti sa už podarilo zaplniť priestory obnovené v rámci dvoch úvodných fáz. „Jedna fáza zahŕňa okolo šesť hektárov, sú tam etablovaní investori, jeden dokonca expanduje. Teraz pripravujú tretiu fázu na základe tých peňazí, ktoré boli buď z výziev, alebo z nájmov od investorov,“ doplnil manažér SARIO.

Pracovníčky firmy Versaco pri práci

Spomínaným investorom, ktorý expanduje, je výrobca autopríslušenstva Versaco. Ten je v hnúšťanskom priemyselnom parku etablovaný od roku 2016 a zatiaľ vytvoril okolo 60 pracovných miest. Ďalších zhruba 20 má vzniknúť v horizonte najbližších rokov vďaka výstavbe dvoch nových hál na pozemkoch, ktoré chce spoločnosť v tomto roku odkúpiť od samosprávy.

Najväčšia je Yura

Priemyselný park Hnúšťa vznikol v areáli bývalých Slovenských lučobných závodov a podniku Technická guma, ktoré v najlepších časoch zamestnávali okolo 2200 ľudí. Aktuálne v tomto priemyselnom parku pracuje podľa údajov samosprávy viac ako 700 zamestnancov. Najviac, 650 pracovníkov, zamestnáva spoločnosť Yura Eltec Corporation Slovakia. Druhým najväčším zamestnávateľom je Versaco a tretím firma Majk z Heľpy, ktorá má aktuálne 15 zamestnancov, ale chystá rozšírenie výroby.

V okresnom meste Rimavská Sobota má tiež vzniknúť nový areál pre investorov, pričom má ísť o takzvaný strategický štátny priemyselný park. Prácu by si v ňom malo nájsť okolo 500 ľudí a Ministerstvo hospodárstva (MH) SR stále ráta s jeho dokončením do konca roka 2023. V týchto dňoch dokonca minister Sulík čo-to naznačil o novom potenciálnom investorovi.

Rezort vlani predstavil ďalšieho veľkého investora, nemeckú firmu Ziegler, ktorá by pri spracovaní dreva mala v parku vytvoriť 430 pracovných miest. Neskôr sa síce objavili nepotvrdené informácie, že investor od tohto zámeru ustúpil, ako však nedávno informoval portál TOUCHIT.sk, MH SR tvrdí, že Ziegler od podpísaného referenda, ktorým prejavil záujem etablovať sa v R. Sobote, v skutočnosti neodstúpil.

Foto: reprofoto facebooková stránka Mesto Poltár

Pridaj komentár