Ožďany „ťahajú šnúru“ 11 tropických dní v rade. Dnes asi pribudne ďalší

OŽĎANY – Sériu 11 tropických dní v rade a zároveň osem dní za sebou s teplotou aspoň 34 stupňov Celzia (°C) zaznamenali meteorológovia v obci Ožďany v Rimavskosobotskom okrese. Na Facebooku o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Počas posledných dvoch týždňov sa podľa SHMÚ nad našou krajinou udržiava zväčša veľmi teplý vzduch a najmä stredné a východné Slovensko sa nachádza takmer bez prestávky v pásme vyššieho tlaku.

Z uvedených dôvodov boli na Slovensku vytvorené takmer ideálne podmienky na výrazný vzostup dennej teploty. Napriek tomu, že sme v závere júna a na začiatku júla boli prechodne na veľmi krátky čas aj v chladnejšom vzduchu a prechodne takmer na celom území fúkal ochladzujúci severozápadný až severný vietor, na juhu stredného Slovenska sa výraznejší ochladzujúci efekt spomínaného vetra takmer vôbec nekonal. Veľká časť tohto územia je totiž pri spomínaných smeroch vetra v závetrí pohorí Banskobystrického kraja, ktoré ležia na sever od Juhoslovenskej kotliny,“ uvádza SHMÚ.

Vďaka uvedeným faktom v obci Ožďany mali podľa meteorológov od 23. júna až do nedele (3. 7.) každý deň tropický, teda taký, počas ktorého teplota dosiahne aspoň 30 °C. „Dokonca od 26. júna do nedele mal každý deň maximum aspoň na úrovni 34 °C. Inými slovami, v Ožďanoch bolo 11 tropických dní v rade a osem dní v rade s teplotou aspoň 34 °C. Pondelok obe tieto série s najväčšou pravdepodobnosťou ešte predĺži,“ dodáva SHMÚ.

V Klenovci pršalo najmenej, v Rožňave zaznamenali najväčšiu odchýlku od normálu

Meteorológovia zároveň zhodnotili celý mesiac jún 2022, ktorý bol podľa nich mimoriadne teplý. „Najvyššia odchýlka priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu 1991 – 2020 bola 3,1 °C na meteorologickej stanici Rožňava (podľa normálu 1981 – 2010 to bolo až 3,9 °C),“ konkretizovali pracovníci SHMÚ.

Spomenuli aj ďalšie zaujímavosti z našich regiónov. Napríklad absolútne najnižšia teplota vzduchu v polohách do 1000 metrov nad morov bola nameraná 15. júna v obci Stratená-Dobšinská ľadová jaskyňa (okres Rožňava), a to +0,9 °C. Teplota 38 °C a viac bola nameraná okrem iných na staniciach Lenartovce v okrese R. Sobota ( (38,6 °C) a Dolné Plachtince (okres. V Krtíš), kde bolo 38,5 °C.

Ďalšie obce našich regiónov sa zapísali do júnových štatistík z pohľadu zrážok. Najnižší mesačný úhrn zrážok bol 8,2 mm v Klenovci v okrese R. Sobota. Veľmi nízky mesačný úhrn zrážok bol aj na staniciach Málinec (okres Poltár) 10,9 mm či Kokava nad Rimavicou (okres Poltár) 11,8 mm, ako aj Tisovec 14,9 mm.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár