V Revúcej pribudli rozprávkové miesta so sochami známych rozprávkových postáv

Laktibrada

REVÚCA – Pripomenúť literárnu slávu mesta Revúca cez rozprávkové postavy známych revúckych rozprávkarov a fantasy majstrov Samuela a Gustáva Reussovcov či Pavla Dobšinského je cieľom inštalácie sôch, ktoré v tejto metropole stredného Gemera pribudli v poslednej júlovej dekáde roka 2022. Samospráva však vidí v tejto téme tiež príležitosť pre rozvoj kultúry a cestovného ruchu.

K trom už existujúcim umeleckým inštaláciám od majsterky „čierneho“ kováčskeho remesla Andrey Ďurčovej z Hajnáčky pribudli v Revúcej ďalšie tri sochy z dielne miestneho kováča Branislava Svieženého. Tie slávnostne odhalil primátor mesta Július Buchta spoločne s podpredsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrejom Lunterom a riaditeľom oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) GEMER Jaroslavom Hricom. Práve cez členský príspevok Rozvojovej agentúry BBSK v OOCR GEMER bol tento projekt finančne podporený sumou 6000 eur.

Tieto umelecké diela nielenže skrášlia centrum mesta Revúca, ale zároveň prinesú do mesta atraktívny prvok, ktorý pritiahne aj návštevníkov. Sme radi, že takéto krásne sochy vznikli vďaka šikovným rukám regionálnych kováčov,“ uviedol Hric. Časom podľa neho pribudnú organizované turistické vychádzky mestom so sprievodcami a mestská hra spojená s týmito sochami.

Popolvár

Primátor mesta Revúca Július Buchta poukázal na význam realizácie zámeru pre mesto, ako aj na dôležitosť zachovávať literárne tradície Reussa a Dobšinského. „V každom meste je vždy zaujímavé, keď ľudia môžu prísť a môžu sa napríklad odfotiť so zaujímavými sochami a myslím si, že tieto naše rozprávkové sochy, ktoré tu máme vystavené budú veľkým lákadlom pre turistov aj preto, že reprezentujú Revúcu ako mesto rozprávok, kde naši dejatelia pôsobili a písali tie rozprávky. Zo širšieho kontextu, z pohľadu Mesta kultúry 2022 to považujem za osobitý prínos a zvýraznenie Revúcej.“

Rozprávkové sochy od autora Branislava Svieženého dopĺňajú umelecké diela Olejkár, hviezdny ďalekohľad a strom od Andrey Ďurčovej. „Tieto krásne umelecké diela nie sú len dôkazom toho, akú krásu dokážu tvorivé ľudské ruky vyrobiť. Sú dôkazom aj toho, akú krásu dokáže vytvoriť ľudská myseľ. Som veľmi rád, že v Revúcej si uvedomujú, aké hodnoty im tu minulosť zanechala a sú pripravení na tejto minulosti rozvíjať súčasnosť. A veľmi sa teším z toho, že môžeme podporiť projekty, ktoré dávajú zmysel a šancu pre rozvoj ako kultúry, tak cestovného ruchu,“ uviedol Ondrej Lunter.

Prvou z trojice nových sôch je Laktibrada pred budovou Mestského hostinca na Námestí slobody. Táto postava je z rovnomennej rozprávky, ktorá je ako mnoho ďalších zachovaná v knihe Prostonárodné povesti slovenské. Druhou sochou je Popolvár s odťatou hlavou draka. Túto postavu mnohí poznajú tiež zo slovenskej ľudovej rozprávky Pavla Dobšinského.

Krutohlav

Treťou sochou je Krutohlav s balónom. Ten sa objavuje v slávnom diele Gustáva Reussa Hviezdoveda. Toto sci-fi dielo vzniklo v roku 1856, čo je sedem rokov pred debutom Julesa Verna. Hviezdoveda je popularizačno-vedeckým spisom, v ktorom postava Krutohlava odlieta balónom z vrchu Kohút na mesiac.

Reussova Hviezdoveda je hodnotným dielom nielen preto, že zachytáva vtedajšie poznatky z astronómie, geografie a fyziky, ale najmä je svedectvom jedinečnej práce s fantáziou v kombinácii s ľudovými povesťami a rozprávkami, ktoré Gustáv Reuss s bratom a otcom zbierali na území Gemera. Hviezdoveda je zároveň prvým dielom na Slovensku v oblasti vedeckej fantastiky.

Foto: Peter Poboček

Pridaj komentár