R. SOBOTA: V múzeu si návštevníci môžu pozrieť pozlátené zrkadlo z oždianskeho kaštieľa

RIMAVSKÁ SOBOTA/OŽĎANY – Pozlátené rokokové zrkadlo je jedným z mála predmetov, ktoré sa do dnešných čias zachovali z vybavenia kaštieľa barónskej rodiny Luzénszkych v Ožďanoch. Ak ho chcete vidieť, stačí navštíviť Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote, kde je aktuálne prezentované na výstave Príbeh nevesty, ktorá potrvá do 27. augusta 2022.

V roku 2020 sa nám ponúkla možnosť obohatiť historickú zbierku múzea kusom z honosného interiéru kaštieľa barónskej rodiny Luzénszkych – nástenným zrkadlom v rokokovom štýle Ľudovíta XIV. z lipového dreva so zachovalou bohatou priestorovou listovou rezbou rokokových ozdôb, pozlátené 23-karátovým zlatom. Zrkadlové sklo je po obvode fazetované, nepoškodené,“ priblížila historička GMM Éva Kerényi.

Dodala, že interiérový nábytok pravdepodobne tvoril súčasť bohatej výzdoby salónu kaštieľa, ktorá je z hľadiska dokumentácie kultúry bývania aristokracie v historickom Gemeri-Malohonte nesmierne cenná.

Trpký osud kaštieľa

Šľachtická rodina barónov Luzénszkych patrila v historickom regióne Gemer-Malohont k majetným rodom. Ich jednoposchodový barokovo-renesančný kaštieľ v Ožďanoch s nárožnými vežami je v súčasnosti národnou kultúrnou pamiatkou. Osud mu však nebol priaznivo naklonený a po poškodení pri prechode frontu na konci druhej svetovej vojny prebehla len čiastočná rekonštrukcia strechy a niektorých múrov. Potom bol celé desaťročia prázdny a po zmene režimu v roku 1989 vystriedal niekoľkých vlastníkov. Tí ho však nedokázali zrekonštruovať a napokon skončil v exekúcii.

Vrcholom všetkého bol obrovský požiar v roku 2019, ktorý kompletne zničil šindľovú strechu na celom objekte. Zdalo sa, že to bude zároveň znamenať definitívny zánik tohto historického objektu, ale aspoň na časti objektu bola strecha postupne obnovená.

Šľachtická rodina baróna Henrika Luzsénszkeho (1869 – 1907) patrila medzi posledných majiteľov kaštieľa. Vznikom Československa v roku 1918 sa uhorská šľachta ocitla vo vážnych problémoch, skonfiškovanie rozsiahlej pôdy rozprestierajúcej sa v okolitých obciach bolo iba otázkou času. Luzénszky prišli o svoj majetok a v roku 1926 vdova po Henrikovi, barónka Margita aj so štyrmi dcérami, opustila toto rozsiahle šľachtické sídlo. Podľa ústnych informácií sa presťahovala na dvoch drevených vozoch do mesta Edelényi neďaleko Miškovca. V období druhej svetovej vojny rodina už bývala v obci Girincs na severe Maďarska.

Predaj majetku

Rozsiahly majetok veľkostatkárky Margity Luzénszkej predtým siahal od Oždian cez Sobôtku, Kľačany, Čerenčany, Széplak (Krásnu), Veľké Teriakovce, Vrbovce, Dobrošte, po Világoš (Svetlú) až k obci Sušany. Veľkopanské pozemky a lesy boli časom zanedbané, spustošené, obydlia správcov zdevastované. Ešte v 20. rokoch 20. storočia preto barónka, pokiaľ to okolnosti dovoľovali, rozpredala časť svojich pozemkov.

Osud bohatého inventára rodiny Luzénszkych je však neznámy. V roku 2013 GMM získalo do zbierok súbor nábytku – obývaciu izbu z kaštieľa. Nábytok sa stal súčasťou stálej vlastivednej expozície.

Akvizíciu zrkadla z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia. Návštevníci múzea si ho budú môcť pozrieť aj po skončení výstavy Príbeh nevesty, konkrétne od 8. septembra 2022 do marca 2023 na výstave, ktorá bude venovaná 140. výročiu založenia múzea.

Foto: GMM

Pridaj komentár