Hygienici začali vyšetrovať čapicový protest Smeru v R. Sobote. Po 9 mesiacoch

protest

RIMAVSKÁ SOBOTA – Po zhruba deviatich mesiacoch od konania protestného zhromaždenia strany Smer a jej priaznivcov v amfiteátri v Rimavskej Sobote začal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) správne konanie voči organizátorom. Dôvodom je nedodržanie protipandemických opatrení, ktoré platili v čase, keď Smer protest zorganizoval. Informoval o tom portál plus7dni.pluska.sk.

Hoci RÚVZ avizoval správne konanie v tejto veci hneď na druhý deň po proteste, teda 18. októbra 2021, reálne ho začal až minulý týždeň. Dôvodom veľkého časového odstupu má byť podľa hygienikov práve covidové obdobie, keď sa museli sústrediť na iné priority a niektoré procesy vraj trvali dlhšie ako zvyčajne. Druhým dôvodom má byť zhromažďovanie podkladov a vybavovanie externého právneho zastupovania.

Ešte pred konaním podujatia sa organizátori zo Smeru a hygienici z RÚVZ dostali do sporu, o aký typ podujatia vlastne pôjde, teda či to bude protestné zhromaždenie, alebo kultúrna akcia. Ako priamo na podujatí priblížil predseda strany Robert Fico, kameňom úrazu mal byť spev a vystúpenia kultúrnych súborov.

Zavolali nám úradníci z Mikasovho úradu pre verejné zdravie. Povedali nám, pán Fico, keď sa stretnete, môže vás tam byť aj 30 000. Môžete nadávať, môžete kričať, môžete robiť čokoľvek, len nesmiete spievať. Povedali mi, že keď začneme spievať, tak vraj to už je kultúrne podujatie, ktoré okamžite zakážu. Ale že keď budeme len nadávať a kričať, tak to je verejný protest, ktorý zakázať nemôžu. Im už fakt šibe,“ uviedol Fico na proteste.

Na zhromaždení sa napokon spievalo vo veľkom, keďže okrem kultúrnych súborov si celý dav v závere zaspieval pieseň Na Kráľovej holi. Takmer nikto nemal prekryté horné dýchacie cesty, čo bola vtedy ešte povinnosť. Rovnako minimálne časť zúčastnených ľudí sa na štadión dostala bez toho, aby si organizátori zistili a zaznačili ich osobné údaje (vieme to s istotou, keďže sme boli medzi tými, ktorých takto do amfiteátra pustili).

Sporný počet účastníkov a nepravdivé tvrdenie o pokutách

Protichodné vyjadrenia ohľadom protestu mala aj polícia. Policajný prezident Štefan Hamran totiž na tlačovej konferencii vyhlásil, že priamo v deň konania protestu policajti ukladali za porušenie protipandemických opatrení pokuty. Ako však pre náš portál potvrdila krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, polícia v skutočnosti na mieste neudelila ani jedinú pokutu.

Nejasný zostáva aj počet účastníkov protestu. Tejto téme sme sa tiež venovali v samostatnom článku:

Pridaj komentár