TISOVEC: Históriu ozubnicovej železnice prezentuje nový filmový dokument

TISOVEC – Filmový dokument o histórii ozubnicovej železnice pri Tisovci a nové náučné kocky pre deti sú najnovšími prírastkami tamojšieho Železničného múzea, ktoré spravuje občianske združenie (OZ) Zubačka. Obidve novinky predstavili v sobotu (30. 7.) počas jazdy Zbojníckeho expresu z Rimavskej Soboty do sedla Zbojská. Vznik dokumentu finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) cez Oblastnú organizáciu cestovného ruchu (OOCR) Gemer v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Dokument má necelých 15 minút a bude premietaný v tisovskom Železničnom múzeu počas jázd historických vlakov, teda parnej zubačky a motorového vlaku M 240.039. „Musím sa poďakovať kolegovi Viktorovi Brádňanskému, ktorý spravil úžasný historický rešerš. Tvorcovia filmu vyberali z viac než 300 historických fotografií, ktoré je v dnešnej dobe už veľmi ťažko dohľadať. Vo videu máme nakoniec okolo 70 najlepších záberov, ktoré boli rozpohybované animáciami,“ priblížil predseda OOCR Gemer Jaroslav Hric.

Podľa podpredsedu BBSK Ondreja Luntera Gemer ožíva a stáva sa jednou z najvýznamnejších turistických destinácií. „Môžete sem prísť buď Zbojníckym expresom, alebo po opravených cestách zo všetkých svetových strán a stráviť tu dva, tri či štyri plnohodnotné dni,“ povedal pri predstavení filmu.

Podotkol tiež, že ide už zhruba o desiaty produkt cestovného ruchu, ktorý na Gemeri v posledných rokoch vznikol. Za významné turistické atrakcie v okolí považuje napríklad sysľovisko Biele vody pri Muráni, alebo Slavošovský tunel.

Rozvoj cestovného ruchu

Ako nadviazala primátorka Tisovca Irena Milecová, praje si, aby sa cestovný ruch v regióne ďalej rozvíjal. V múzeu je podľa nej ešte veľa roboty, verí však, že postupne sa ho podarí zveľaďovať. Spomenula tiež, že samospráva aktuálne bojuje proti snahám o obmedzenie vlakovej dopravy na trase Tisovec – Brezno.

Okrem filmového dokumentu pribudli do vybavenia múzea aj rozmerné herné kocky. Z nich si deti počas návštevy historickej expozície môžu poskladať rôzne výjavy so železničnou tematikou, ktoré sú na nich zobrazené.

Tisovská zubačka je jedným z dvoch zachovaných ozubnicových systémov v rámci celej Európy. Druhá podobná trať sa nachádza v Českej republike na pomedzí Jizerských hôr a Krkonôš. Je vybavená rovnakým systémom dvojitej Abtovej ozubnice.

Pôvodné parné rušne sa však v Tisovci nezachovali a preto boli v roku 2002 dopravené dva podobné z Rumunska s pôvodnými inventárnymi číslami 4293 a 4296. Za použitia niektorých dielov z prvej menovanej lokomotívy bol opravený druhý rušeň 4296, ktorý premáva na ozubnicovej trati počas turistických vyhliadkových jázd.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár