Železník má novú turistickú atrakciu, vyhliadku nad kinom Stachanov

Vyhliadka Železník

ŽELEZNÍK – Výhľad od Ratkovskej Suchej až za vrch Tŕstie sa naskytne návštevníkom na novej turistickej vyhliadke nad bývalou baníckou osadou Železník v okrese Revúca, ktorú dnes (15. 7.) oficiálne odovzdali do užívania. Najväčšiu zásluhu na jej vybudovaní má občianske združenia (OZ) Skryté poklady Slovenska a obec Sirk, pod ktorú táto časť Železníka patrí.

Ako pri otvorení povedal predseda OZ Skryté poklady Slovenska Ladislav Bene, podobné vyhliadky sú dnes pre verejnosť atraktívne a jej vybudovaním chcú do Železníka pritiahnuť ešte viac turistov a vytvoriť pre okoloidúcich miesto, kde sa môžu zastaviť a pokochať sa výhľadmi do údolia a na okolité hory.

Chceme, aby sa toto miesto aj neskôr rozvíjalo, čiže tam plánujeme osadiť lavičky a vytvoriť miesto na piknik. Vyhliadka však môže slúžiť aj na pozorovanie nočnej oblohy,“ priblížil Bene.

Celá príprava a realizácia projektu trvala od roku 2020, keď združenie vypracovalo grantovú žiadosť. Ďalší rok pripravilo pozemky a riešilo schválenie projektu pamiatkovým úradom. Následne boli ešte vlani postavené náklady a v aktuálnom roku bola vyhliadka dobudovaná. Jej výstavbu skomplikovalo zdraženie stavebných materiálov, keď napríklad cena stavebného dreva stúpla zhruba dvojnásobne.

Podľa slov predsedu BBSK Jána Luntera bol Železník kedysi železným srdcom Gemera aj Uhorska a tieto slávne časy je potrebné pripomínať si. „Treba to dať do pozornosti návštevníkom, ktorí sem budú prichádzať, a tomu pomôže aj tento projekt,“ vyzdvihol Lunter. Pripomenul tiež, že len nedávno získalo 12 gemerských kostolov cenu Európske kultúrne dedičstvo a viaceré z nich sa nachádzajú neďaleko Železníka.

Výkonný riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric povedal, že vďaka nadšencom a dobrovoľníkom zo Železníka, Sirka či Rákoša táto lokalita znovu ožíva. „Vidíme to aj na tejto vyhliadke. Je tu zveľadený priestor a som si istý, že návštevníci sem budú chodievať a spoznávať kultúrnu aj prírodnú hodnotu nášho regiónu,“ zdôraznil.

K vyhliadke sa dá dostať krátkym schodiskom a chodníkom od kina Stachanov, kde je miesto na zaparkovanie. Zastaviť sa však dá aj priamo pri vyhliadke, prípade na začiatku Železníka, kde stojí aj altánok.

Náklady na vybudovanie vyhliadky boli doteraz vo výške 9000 eur, na úplné dokončenie chýba združeniu ešte asi 1000 eur. Výstavbu podporila Nadácia Ekopolis a Rozvojová agentúra BBSK cez Oblastnú organizáciu cestovného ruchu (OOCR) Gemer. Prispeli aj Slovenské magnezitové závody Jelšava, obec Sirk a zvyšok prostriedkov doložilo OZ Skryté poklady Slovenska z vlastných zdrojov.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár