Z. ČAPUTOVÁ: Agentúra v Tornali je príkladom pre celé Slovensko

TORNAĽA – Agentúra integrovanej starostlivosti v Tornali je projekt, ktorý je príkladom pre celé Slovensko. Počas dnešnej (19. 7.) návštevy zariadenia to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Dnes som v Tornali navštívila Agentúru integrovanej starostlivosti a stretla som sa so zástupcami Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), zástupcami mikroregiónu, ale aj s opatrovateľmi a opatrovateľkami a ich klientmi. Blahoželám jednak kraju, ale aj starostom, ktorí sa do tohto projektu zapojili. Je to naozaj dobrý príklad toho, ako sa to má robiť a je to príklad pre celé Slovensko,“ povedala Čaputová.

Dodala, že opatrovateľky tak nemusia dochádzať napríklad do Rakúska, pretože si prácu nájdu tu v regióne a za finančné ohodnotenie, ktoré je zaujímavejšie ako v pobytových zariadeniach.

Ako nadviazal predseda BBSK Ján Lunter, sila tohto projektu je v tom, že opatrovateľská služba je lacnejšia ako pobyt v celodennom zariadení. „Nie je potrebné postaviť budovu, udržiavať ju a platiť personál na celodennú prevádzku, ale mobilní opatrovatelia sa na mieru starajú o seniorov. S rovnakými zdrojmi je tak možné obslúžiť oveľa viac ľudí. Zároveň je to oveľa humánnejšie, pretože ľudia zostávajú žiť vo svojom prirodzenom prostredí v domácnostiach,“ vysvetlil Lunter.

Agentúra tohto času zamestnáva 11 opatrovateliek, ktoré zatiaľ opatrujú 24 klientov v šiestich obciach mikroregiónu. Ponuka je však otvorená pre všetkých 15 obcí, združených v Mikroregióne pri Slanej. Financovanie je zabezpečené cez iniciatívu Catching-Up Regions, v spolupráci s expertami z Európskej komisie a Svetovej banky sa na projekt podarilo získať 1,2 milióna eur z európskych zdrojov.

Je to pilotný projekt, ktorý je odporúčaný a navrhnutý ako národný. Naším cieľom je v najbližších štyroch rokoch pokryť touto službou polovicu územia kraja – záujem o projekt prejavilo takmer dvadsať mikroregiónov, teda približne 250 obcí,“ doplnil podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

BBSK do rozvoja sociálnych služieb na svojom území systematicky investuje – okrem Agentúry integrovanej starostlivosti v Tornali na jej území fungujú aj ďalšie tri podobné Centrá integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti. Tie vznikli ešte vlani vo Vinici, Haliči a v Banskej Štiavnici a ich pracovníci pomáhajú seniorom priamo v teréne a pri riešení rôznych životných situácií.

Do rekonštrukcie zariadení sociálnych služieb za posledné roky kraj investoval z vlastných zdrojov takmer 9 miliónov eur, z eurofondov získal tiež 5,6 milióna eur na deinštitucionalizáciu zariadení v Lučenci a Ladomerskej Vieske.

Okrem témy sociálnych služieb rezonovali počas výjazdu do Tornale aj témy ekológie a znečistenia rieky Slaná či nedostatočne rozvinutej cestnej infraštruktúry v kraji, ktorý na svojom území nemá ani kilometer diaľnice.

Zdroj a foto: tlačová správa BBSK

Pridaj komentár