Výročie 140. rokov Gemersko-malohontského múzea pripomenie aj nulová eurobankovka

nulová eurobankovka

RIMAVSKÁ SOBOTA – Prvou v okrese Rimavská Sobota je suvenírová eurobankovka s nulovou hodnotou, ktorú si pre svojich návštevníkov a priaznivcov pripravilo Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Vydaná je v náklade 5000 kusov a do predaja sa dostane 14. septembra 2022 od 9:00 v pokladni múzea za cenu tri eurá.

Pri príležitosti 140. výročia svojho založenia GMM vydalo spolu s oddelením kultúry Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a v spolupráci so spoločnosťou Nunofia s. r. o., ktorá je výhradným držiteľom licencie Euro Souvenir pre územie SR, nulovú eurobankovku (0 Euro Souvenir). Eurobankovka vydaná múzeom je prvá zo série 0 Euro Souvenir prezentujúca národnú kultúrnu pamiatku v okrese Rimavská Sobota,“ priblížil Alexander Botoš z GMM.

Hlavným motívom na prednej strane eurobankovky je vyobrazenie historickej budovy GMM z roku 1910 ktorá bola postavená podľa projektu budapeštianskeho architekta Ferenca Miksa v roku 1850 ako budova delostreleckých kasární.

Druhým motívom je hlinený hrniec s jedným uchom, tzv. poseden, dekorovaný špecifickou veľkoplošnou vlnovkou z roku 1920, pochádzajúci zo Sušian v Suchánskej doline. Ľudové hrnčiarstvo bolo významných fenoménom vďaka kvalitnej bielej ohňovzdornej hline tzv. poltárskej formácie.

Hrnčiarske výrobky, vyrábané v 40 lokalitách Gemera-Malohontu, boli ako nenahraditeľný kuchynský sortiment distribuované do vzdialenosti 300 – 400 km od regiónu. Hrnčiarstvo tak v 18. a 19. storočí preslávilo tento historický región ďaleko za jeho hranicami a dnes sa najväčšia zbierka tejto hrnčiny nachádza práve v GMM.

Zadná strana nulovej eurobankovky

Po zakúpení eurobankovky si záujemcovia môžu prehliadnuť stálu vlastivednú expozíciu múzea zloženú z častí prírodné vedy-archeológia-história-etnológia-história umenia, ako aj aktuálne výstavy. Sú nimi Najnovšie a zreštaurované zbierkové predmety Gemersko-malohontského múzea a 70. výročie Prírodnej rezervácie Kurinecká dubina. Vstupné do múzea sú štyri eurá pre dospelých a dve eurá pre deti a dôchodcov.

Bankovky 0 Euro Souvenir sú vyrobené zo 100 % bavlneného papiera používaného pri výrobe pravých eurobankoviek a obsahujú niekoľko ochranných prvkov ako originálne eurobankovky (hologram, mikrotlač, UV ochranné prvky, atď.)

Bankovky 0 Euro Souvenir sú vyrobené v spoločnosti Oberthur Fiduciaire, ktorá vyrába aj pravé bankovky. Oficiálne a originálne 0 Euro Souveníry majú veľkosť eurobankovky nominálnej hodnoty 20 eur a sú vyrábané vo fialovej farbe pripomínajúcej eurobankovku nominálnej hodnoty 500 eur.

Foto: GMM

Pridaj komentár