Gotická cesta otvorená 2022 prilákala na Rimavský okruh množstvo návštevníkov

GEMER/MALOHONT– Stovky domácich i cezpoľných návštevníkov zavítali v sobotu (13. 8.) do siedmich kostolov Rimavského okruhu Gotickej cesty, ktoré boli v tento deň sprístupnené v rámci podujatia Gotická cesta otvorená 2022. Ako pre Sobotnik.sk uviedol člen združenia Gotická cesta Vladimír Ondrejovič, záujem ľudí prevýšil očakávania.

Konečne sa nám podarilo rozšíriť našu pôsobnosť aj na Malohont, v rámci čoho sme vydali i rozšírenú verziu našej mapy Gotickej cesty. Hlavným bodom celej tejto snahy bolo tohtoročné udelenie značky Európske dedičstvo, ktorého pamätná tabuľa sa odhaľovala v Rimavskom Brezove,“ priblížil Ondrejovič.

Ako dodal, jednoznačne najviac ľudí prišlo do centra diania, ktorým bola obec Rimavská Baňa. „Odohrali sa tam aj dva koncerty. Návštevnosť prevýšila očakávania, okrem dvoch autobusov, ktoré sme ako združenie vypravili pre turistov z Rožňavy a Rimavskej Soboty, sedem lokalít navštívili aj individuálni návštevníci na desiatkach áut,“ konkretizoval člen Gotickej cesty.

Gotická cesta otvorená priniesla aj odborný výklad v kostoloch

Pri otvorených chrámoch sme skutočne videli množstvo áut nielen s domácimi rimavskosobotskými poznávacími značkami, ale i z celého Slovenska. Za vyzdvihnutie určite stojí tiež odborný výklad v kostoloch, ktorý zabezpečovali hlavne členovia združenia Gotická cesta.

Okrem nich to však boli aj ďalší dobrovoľníci. Napríklad v Rimavskom Brezove prezentoval dejiny kostola farár z Brezna Radim Pačmár, ktorý pochádza priamo z obce a bol tak vlastne na domácej pôde. V Rimavskej Bani prednášal okrem člena združenia Gotická cesta Michala Augustoviča aj miestny historik Viktor Brádňanský, a v Rimavských Janovciach sprevádzal návštevníkov dokonca štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča. Ako však zdôraznil, na tomto podujatí bol v rámci svojich mimopracovných aktivít.

Podujatie Gotická cesta otvorená má pokračovať aj budúci rok. Podľa Ondrejoviča ho budú pripravovať počas jesene a zimy a preto zatiaľ o ňom nemajú úplne konkrétnu predstavu. „Veľmi radi by sme sa však venovali vyššiemu rozmeru v znamení spolupráce s miestnou komunitou. Či už ide o občanov miestnych obcí, s ktorými už dlhodobo spolupracujeme, alebo o zapájanie rómskej komunity, ktorá je v týchto dedinách početná. Nadviazali sme už s ňou kontakt a veľmi radi by sme ich do tohto podujatia zapojili ako spoluorganizátorov,“ zakončil Ondrejovič.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár