Vďaka podujatiu Táborujeme komunitne deti spoznali zaujímavosti Hnúšte i celého kraja

HNÚŠŤA – Občianske združenie Klub rómskych aktivistov na Slovensku so sídlom v Hnúšti zorganizovalo a zrealizovalo v dňoch od 18. 7. 2022 – 22. 7. 2022 denný tábor s v priestoroch Komunitného centra (KC) s názvom Táborujeme komunitne.

Účastníkmi tábora boli deti a mládež vo veku od siedmich do 15 rokov z rómskeho etnika, pochádzajúce z mesta Hnúšťa a jeho okolitých častí ako Hačava Skálie, Likier, Mútnik.

Ako uviedla Mária Demeová z KC, počas piatich dní mali deti a mládež pripravený bohatý program zameraný na kultúru a históriu rómskej národnostnej menšiny. Mali možnosť dozvedieť viac o histórii a kultúre svojho národa a to prostredníctvom rôznych prednášok a besied, ktoré boli zamerané na históriu, kultúru. Hovorilo sa o speve, hudbe, tanci ako aj o tradičných rómskych remeslách a známych osobnostiach Rómov a inom.

Ako sa v klasickom tábore patrí a je zvykom, tak v ňom nechýbali ani tvorivé dielne na túto tematiku , tanečné workshopy. Deti sa tiež povenovali aj športovým hrám, vzájomne súťažili v rôznych športových disciplínach a aktivitách, spoločne sme navštívili miestne inštitúcie v našom meste, ktoré tvorili sprievodný a doplnkový program tohto komunitného tábora,“ priblížila Demeová.

Dodala, že sa im podarilo navštíviť Mestskú knižnicu Jána Pasiara v Hnúšti, v ktorej akurát prebiehala výstava známych slovenských hercov v školskej lavici. Navštívili aj psí útulok Hnúšťanské labky, Expozíciu histórie priemyslu a iné miesta v meste.

Počas týchto dní mali deti možnosť zažiť aj rozprávanie a vidieť prácu a zároveň si aj spoločne vyskúšať kreslenie a maľovanie s maliarkou Šarlotou Bottovou, ktorá už stihla počas svojho doterajšieho umeleckého pôsobenia zrealizovať niekoľko krásnych výstav so svojimi prácami a zúčastnila sa rôznych workshopov a aktivít na tému umenia,“ podotkla Demeová.

Na záver celého tábora boli vybraní tí najlepší a najaktívnejší z účastníkov a tí mohli spolu s organizátormi ísť na výlet a navštíviť zámok v meste Zvolen a následne aj zámok vo Vígľaši a stráviť tak pekné spoločné chvíle, na ktoré sa nezabúda.

Komunitný denný tábor s názvom Táborujeme komunitne bol zrealizovaný vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorému touto cestou organizátori srdečne ďakujú.

Foto: archív M. Demeovej

Pridaj komentár