JELŠAVA: Cez Kaštieľny deň bola prezentovaná aj nová zážitková expozícia

JELŠAVA – Prezentácia nových ubytovacích buniek v coburgovskom kaštieli v Jelšave bola jedným z hlavných momentov podujatia Kaštieľny deň, ktoré v sobotu (27. 8. 2022) prilákalo do tejto historickej budovy stovky návštevníkov. Nechýbal však ani zaujímavý kultúrny program či komentovaná prehliadka kaštieľa.

Spomínané bunky na ubytovanie vytvorilo v kaštieli občianske združenie (OZ) Čierne diery. Na účel si prenajali krídlo kaštieľa, ktoré bolo schátrané a neexistoval preň nijaký investičný zámer, pretože rekonštrukcia by stála niekoľko miliónov eur. Na to momentálne nie sú prostriedky.

Najpresnejší názov je zážitková expozícia. Prezentujeme ňou jednotlivé vrstvy kaštieľa Coburgovcov v Jelšave tak, ako ich zachoval čas. Chceme ukázať zaujímavé architektonické a historické vrstvy, ktoré sú, bohužiaľ, pre schátranie stále viditeľné. Pri obnove sa totiž takéto vrstvy po dohode s pamiatkarmi zahladia do nejakého preferovaného štýlu. Tu ich však všetky vidieť, od 18. storočia, až po necitlivé zásahy v časoch socializmu,“ vysvetlil pre Sobotnik.sk Martin Lipták, spoluzakladateľ OZ Čierne diery.

Dodal, že stavebné práce sú už ukončené a aktuálne prebieha kolaudačné konanie. „Pár týždňov nám zrejme ešte potrvá dokončenie všetkých ‚papierovačiek‘ a potom bunky oficiálne otvoríme,“ avizoval Lipták.

Dve bunky pre šesť ľudí plus zázemie

No a ako to vlastne vyzerá? V dvoch častiach kaštieľa sú inštalované akési bunky, prevažne z dreva a skla, ktoré budú slúžiť na prenocovanie a uloženie príručnej batožiny. Prvá takáto bunka je situovaná vo veži vo východnom krídle kaštieľa a má kapacitu štyri osoby. K druhej bunke je potrebné prejsť dlhou chodbou a aj ponad prepadnuté poschodia v jednej časti kaštieľa.

K tomu došlo v čase, keď zlodeji rozkradli jeho vtedajšiu medenú strechu. Barokové klenby, na ktoré preto tiekla voda, sa prepadli. Tento prepadnutý priestor je v súčasnosti už preklenutý kovovou lávkou, vedúcou do miestností s druhou, dvojmiestnou ubytovacou bunkou. Tretia bunka obsahuje malú kuchynku a sprchu. Vzniklo tak ubytovanie, ktoré je na Slovensku unikátne.

Je to minimalistické. Samozrejme, nie je to nejaký hotel a ani na to nemá slúžiť. Slúži však na oddych napríklad po cyklotúrach po okolí a na ‚navnímanie‘ priestoru kaštieľa v noci,“ objasnil Lipták.

Na objednávanie bude slúžiť webová stránka, ktorú združenie spustí po ukončení kolaudačného konania. Zaujímavosťou je cena. „My za to nebudeme vyberať peniaze. Chceme, aby sa ľudia dobrovoľne rozhodli, koľko prispejú na obnovu kaštieľa,“ povedal spoluzakladateľ Čiernych dier.

Celý projekt vo výške niekoľkých desiatok tisíc eur bol podľa neho financovaný združením Čierne diery vďaka peniazom, ktoré získali za svoje publikácie, grafiky a ďalšie aktivity. „Nečakáme, že sa nám vrátia, pretože my robíme charitatívne projekty,“ podotkol Lipták. Na projekte sa podieľal aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v spolupráci s mestom Jelšava, ktorí zabezpečili prípravné práce v podobe položenia inžinierskych sietí.

Spolupráca samosprávy, kraja i ďalších organizácií

V bunkách nebude kúrenie a zatiaľ nie je jasné, či bude zážitková expozícia prístupná celoročne. “Uvidíme, aké budú skúsenosti. Sú turisti, ktorí vyhľadávajú takéto podmienky a nemajú problém zobrať si v zime kvalitný spacák a perovú bundu. Ak to bude ľuďom vyhovovať, môžeme byť otvorení celoročne, ale zatiaľ sme toto rozhodnutie neurobili,“ ozrejmil Lipták s tým, že ubytovať sa v kaštieli bude možné aj počas rekonštrukčných prác, ktoré budú prebiehať v inej časti.

Zdôraznil tiež, že inštalácia buniek bola čo najviac bezzásahová a reverzibilná. To znamená, že sa nijako zásadne nedotkla hlavných konštrukcií kaštieľa. V prípade, ak sa nájdu prostriedky na jeho komplexnú obnovu, všetko inštalované zariadenie sa dá bez problémov vymontovať.

Na vytvorení tohto ubytovania sa podieľali architekti zo združenia 2021.sk a stolári z dielne Haus. Celý projekt je aktuálne nominovaný na cenu za architektúru CE ZA AR v kategórii Fenomény architektúry.

Ako nadviazal primátor Jelšavy Milan Kolesár, v úvode projektu trochu pochyboval, či sa ho podarí dotiahnuť do zdarného konca, keďže legislatívne podmienky na ubytovanie sú na Slovensku veľmi prísne. „Nakoniec sa to ale podarilo a návštevníci sa budú môcť ubytovať už túto sezónu, hoci až na jej konci,“ uviedol Kolesár s tým, že turisti sa o toto ubytovanie zaujímajú už zhruba rok a na mestskom úrade sa pýtajú na možnosti rezervácie.

Prínos pre mesto vidím v tom, že okrem zjazdu na kolobežkách zo sedla Hrádok, splavovania rieky Muráň a samotnej pamiatkovej zóny pribudne ďalšia atrakcia,“ doplnil primátor.

Obnova od roku 2015

O obnove jelšavského kaštieľa sme písali ajv našom staršom článku, pripomeňme teda len, že mesto začalo záchranné práce na tejto pamiatke v roku 2015. Za ten čas bola vymenená krytina a opravený krov na takmer celej budove, objekt bol vyčistený a udržiavaný. Vykonané boli tiež záchranné murárske práce na mnohých miestach.

Samospráve sa navyše podarilo získať milión eur z nórskych fondov na obnovu zadného krídla, kde má vzniknúť remeselné a ekologické centrum Gemera. Už v súčasnosti však kaštieľ príležitostne slúži na rôzne kultúrne podujatia. Okrem samosprávy, štátu a Čiernych dier pri obnove pomohli BBSK, Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer či Slovenské magnezitové závody Jelšava a ďalší.

Mreže zachytili až na rakúskych hraniciach

Zaujímavosťou, ktorá bola na podujatí Kaštieľny deň takisto prezentovaná, sú historické mreže, ktoré majú podľa primátora svoj príbeh. „Takmer pred 30 rokmi boli z kaštieľa odcudzené a zachytené až na rakúskej hranici. Polícia nám ich vrátila a boli uložené v pivnici radnice. Od minulého roka sú postupne reštaurované a dávané späť na miesto,“ ozrejmil Kolesár.

Ako nadviazala Zuzana Jóbová z Rozvojovej agentúry BBSK, jedným z ich cieľov je podpora rozvoja trvalo udržateľného cestovného ruchu. „Tejto projekt už teraz priťahuje pozornosť záujemcov. Napríklad my máme cestovnú kanceláriu, ktorá ponúka veľmi nevšedné zážitky. Jedným z nich je výlet po stopách Coburgovcov, kde tento kaštieľ určite patrí na mapu,“ poznamenala.

Doplnil ju riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric, podľa ktorého je Jelšava jedno skvelé mesto. „Postupne sa tu s elánom a energiou buduje cestovný ruch. V Jelšave je množstvo skvelých ľudí, ktorým na meste záleží. Ak spolupráca aktérov vydrží, tak jednotlivé kroky budú postupne prinášať svoje ovocie, aby Jelšava bola čoraz krajším miestom pre život nielen miestnych, ale aj návštevníkov,“ zakončil.

Foto a video: Sobotnik.sk

Pridaj komentár