V Komunitnom centre Hnúšťa zorganizovali Tábor detí vetra

Občianskemu združeniu Klub rómskych aktivistov na Slovensku so sídlom v Hnúšti sa podarilo zorganizovať a zrealizovať druhý denný letný tábor. Konal sa v dňoch od 15. augusta do 19. augusta 2022 v priestoroch Komunitného centra (KC) Hnúšťa a jeho názov znel Tábor detí vetra.

Účastníkmi tábora boli deti a mládež vo veku od sedem do 15 rokov z rómskeho etnika, pochádzajúce z mesta Hnúšťa a jeho okolitých častí ako Hačava Skálie, Likier, Mútnik. Počas celého týždňa bol pre deti a mládež pripravený bohatý program venovaný spoznávaniu kultúry a histórii ich vlastného národa a kultúry a tradícii ich predkov.

Svoj národ a jeho kultúru spoznávali a zoznamovali sa s ňou prostredníctvom pripravených prednášok o rómskych osobnostiach, o rómskej literatúre, a cez workshopy, kde sa venovali maľovaniu rómskych motívov. Na speváckych workshopoch sa mohli oboznámiť so starými rómskymi piesňami a hudbou, ktorá sa v minulosti hrala,“ priblížila Mária Demeová z KC

V rámci realizácie tábora bol poskytnutý priestor aj na tvorivé dielne, ktoré boli zamerané na výrobu rôznych výrobkov a ozdôb, ako aj na rôzne techniky, ktoré sa v nich používali. Tiež sa vytvoril priestor pre športové aktivity, prechádzky, hry a súťaže, ktoré tvorili zábavnú časť tábora. Priestor bol aj na aktívny oddych.

Nechýbali ani odborné a vedomostné prednášky, a to o poskytovaní prvej pomoci, ktorú pre deti a mládež pripravil odborný a fundovaný tím pobočky Červeného kríža z Rimavskej Soboty, ktorá všetky deti veľmi zaujala,“ dodala Demeová.

Na záver celého tábora boli vybraní najaktívnejší a najlepší účastníci, ktorí budú odmenení tým, že navštívia múzeá, vybraný hrad alebo zámok v blízkom okolí Banskobystrického kraja, ako aj nejakú kultúrnu aktivitu.

Podujatie Tábor detí vetra bolo možné zrealizovať vďaka finančnej podpore Fondu na podporu kultúry národnostných menšín FNMK, ktorému touto cestou organizátor srdečne ďakuje.

Zdroj a foto: Mária Demeová

Pridaj komentár