KRASKOVO: Historický festival bude tohto roku prvýkrát počas dvoch dní

KRASKOVO – Štvrtým ročníkom bude v septembri 2022 pokračovať historický festival Z dejín Malohontu v Kraskove, ktorého program bude tohto roku prvýkrát naplánovaný až na dva dni. Sobotnik.sk o tom informoval historik a jeden z organizátorov Viktor Brádňanský, podľa ktorého chcú v tomto roku upozorniť aj na skutočnosť, že sa im podarilo dosiahnuť významný úspech v podobe získania značky Európske kultúrne dedičstvo.

V piatok 2. septembra bude špeciálne večerné sprevádzanie, na ktoré sa budú návštevníci musieť vopred nahlásiť. Pôjde o nočnú exkurziu po gotických kostoloch, počas ktorej chceme využiť práve šero a tmu, pričom sprievodca bude mať v rukách petrolejovú lampu. Keď na fresky v noci zasvieti takéto svetlo, vyzerajú úplne inak a vzniká dokonca akýsi trojrozmerný efekt,“ vysvetlil Brádňanský s tým, že sprievodcom na tomto podujatí má byť historik Peter Megyeši.

V sobotu 3. septembra bude areál kraskovského kostola otvorený od 10:00. „Na návštevníkov čakajú aktivity pre deti, dobové tábory šermiarov, dobová gastronómia, sokoliari či prezentácia stredovekých remesiel. Priamo v kostole sa uskutočnia dve prednášky historikov. Jeden z nich bude spomínaný Peter Megyeši a druhou Monika Tihániová, ktorá zmapovala stredoveký Gemer a vydala o ňom niekoľko publikácií,“ ozrejmil Brádňanský.

Historický festival s programom pre všetky vekové kategórie

Súčasťou programu bude aj divadelné predstavenie Príbeh rytiera, tematicky zasadené tiež do obdobia stredoveku a určené pre rodiny s deťmi. Nasledovať bude komorný koncert renomovaných umelcov z celého Slovenska, ktorí do kostolíka prinesú gotickú hudbu. Chýbať nebude ani prehliadka dobovej stredovekej módy či gotické tance. Zakončením bude koncert českej kapely, ktorá sa zameriava na stredovekú hudbu.

Program sme sa snažili vytvoriť tak, aby si v ňom všetky generácie našli to, čo ich zaujíma. Zamerali sme sa však najmä na rodiny deťmi, aby si užili pekný deň na Kraskove,“ zakončil historik.

Účasť na historickom festivale v Kraskove sa v uplynulých ročníkoch podľa údajov samosprávy pohybovala na úrovni okolo 800 až 900 návštevníkov. Lákadlom vlaňajšieho ročníka bol rytiersky súboj na koňoch.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “KRASKOVO: Historický festival bude tohto roku prvýkrát počas dvoch dní”

  1. Pingback: Nočná exkurzia v kostoloch Kyjatice a Kraskovo sa tešila nečakanému záujmu návštevníkov

Pridaj komentár