KRÁTKE SPRÁVY: Primátorka Lučenca môže prísť o post poslankyne NR SR, v Rožňave zomrel už druhý poslanec MsZ

Dnešné Krátke správy na Sobotníku o možnom odchode primátorky Alexandry Pivkovej z parlamentu, zlepšenej činnosti Technických služieb mesta Hnúšťa, predaji dreva z rimavskosobotských lesov, zdražovaní skládkovania a predaji parkovacích kariet vo Fiľakove, ako aj o dvoch zosnulých poslancoch MsZ Rožňava za posledné dva mesiace, z ktorých jeden bol hospitalizovaný v nemocnici v R. Sobote.

LUČENEC – Ak na začiatku septembra strana Sloboda a solidarita (SaS) skutočne odíde z vlády, primátorku Lučenca Alexandru Pivkovú to bude stáť miesto v Národnej rade (NR) SR. V prípade odchodu SaS totiž podajú demisiu všetci štyria ministri za túto stranu a jedným z nich je šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková. Jej náhradníčkou v parlamente je práve Pivková.

Alexandra Pivková

Primátorka Lučenca by tak svoj post v NR SR musela Kolíkovej uvoľniť. Znamenalo by to zároveň, že strana Za ľudí, za ktorú obidve vo voľbách 2020 kandidovali, príde o jedného zo štyroch súčasných poslancov. Kolíková totiž medzitým stranu opustila a posilnila poslanecký klub SaS.

Táto možnosť vyzerá stále pravdepodobnejšie, keďže minister financií a šéf strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OľaNO) Igor Matovič odmieta odchod zo svojej ministerskej stoličky, čo je hlavnou požiadavkou SaS na zotrvanie vo vládnom kabinete.

ROŽŇAVA – Počas posledných dvoch mesiacov zomrel už druhý poslanec rožňavského mestského zastupiteľstva (MsZ). Dňa 21. júna 2022 zosnul vo veku nedožitých 62 rokov Eduard Mihók, ktorý bol zvolený ako zástupca občanov vo volebnom obvode č. 2 a poslancom bol od roku 2014. Jeho náhradníkom sa stal Matej Lada.

V stredu 17. augusta zomrel ďalší rožňavský poslanec, 52-ročný Roman Ocelník. O jeho úmrtí informoval web mesta roznava.sk i portál pluska.sk s tým, že šlo o dlhoročného poslanca a vydavateľa regionálnych novín. Ocelník bol hospitalizovaný v nemocnici v Rimavskej Sobote, bohužiaľ, lekári mu už nedokázali pomôcť. Redakcia Sobotnik.sk pozostalým obidvoch poslancov vyjadruje úprimnú sústrasť.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Mesto R. Sobota predá dokopy 5500 kubických metrov dreva zo svojich mestských lesov spoločnosti Di Mihálik zo Žiliny. V rámci verejnej obchodnej súťaže ponúkla táto firma za meter kubický sumu 83 eur, čo bolo najviac spomedzi šiestich záujemcov.

Pri spomínanom objeme ťažby to znamená príjem mesta 456 500 eur. Predaj dreva na pni schválili rimavskosobotskí mestskí poslanci na svojom ostatnom zasadnutí. „Podľa mňa sme vysúťažili veľmi peknú sumu za toto drevo,“ poznamenal viceprimátor Jozef Tóth, ktorý zasadnutie viedol namiesto neprítomného primátora Jozefa Šimka.

HNÚŠŤA – Činnosť Technických služieb mesta (TSM) Hnúšťa sa pod vedením nového riaditeľa Igora Daňka podstatne zlepšila. Na jednom z posledných zasadnutí hnúšťanského mestského zastupiteľstva to uviedol primátor Roman Lebeda.

Je dobré, že sa začína diať to, čo sme od TSM vždy chceli. To znamená, že v prípade, že pán riaditeľ narazil na nejaké problémy, nedofinancované veci či aktuálny nárast cien pohonných hmôt, prichádza s požiadavkou na úpravu rozpočtu v aktuálnom čase. Zároveň dochádza aj k zefektívňovaniu a zoštíhľovaniu organizácie,“ podotkol primátor.

Konkretizoval, že medziročne sa ku koncu júna 2022 znížil počet zamestnancov TSM z 32 na 22, ale je presvedčený, že služby sú zabezpečené na rovnakej úrovni ako pred rokom. „Zároveň konečne začínajú TSM využívať aj projekty úradu práce,“ dodal Lebeda.

Bývalého riaditeľa TSM Hnúšťa Michala Slatinského odvolalo MsZ koncom roka 2021 pre neuspokojivé výsledky organizácie vo viacerých oblastiach. Vo funkcii skončil 31. januára 2022, vedením TSM bol následne poverený Pavel Polčáni. Nový riaditeľ Igor Daňko sa funkcie ujal 2. mája 2022.

FIĽAKOVO – Zdražovanie skládkovania odpadu sa týka aj inertnej skládky vo Fiľakove. Od júla 2022 sa totiž zvýšil poplatok štátu za uloženie zeminy na takejto skládke zo siedmich na osem eur a od januára 2022 vyjde až na 10 eur. Pri stavebných odpadoch sa dokonca zvyšuje z ôsmich eur na 25 eur, čo je takmer 300-percentný nárast.

Ak mesto na vlastnej skládke uloží tonu stavebného odpadu, zaplatí za to štátu 25 eur,“ konkretizoval na jednom z posledných zasadnutí fiľakovského mestského zastupiteľstva primátor Attila Agócs. Aj tento poplatok sa však bude zvyšovať, od januára totiž narastie na 30 eur a v roku 2024 už na 35 eur.

V roku 2017 sme na skládkovacích poplatkoch platili ročne 100 000 eur. V roku 2021 to bolo 155 000 eur. Teraz, keď cena za skládkovanie môže narásť až o 100 percent, sa môže stať, že v roku 2023 to bude 300 000 eur,porovnal primátor. Dodal, že ak sa všetko bude takto zdražovať, nevie, z čoho sa bude Fiľakovo i všetky ostatné mestá rozvíjať.

FIĽAKOVO – Samospráva Fiľakova vlani predala parkovacie karty v hodnote 16 600 eur. V porovnaní s rokom 2020 je to pokles o 4454 eur. Na jednom z posledných zasadnutí fiľakovského MsZ o tom informoval riaditeľ Verejnoprospešných služieb mesta Fiľakovo Tibor Tóth.

Pridaj komentár