R. SOBOTA: Vzdialenosti miest na tabuli na Sobôtke sú už opravené, do Brezna to už nie je 176 kilometrov

RIMAVSKÁ SOBOTA – Veľkoplošná smerová značka nad cestou I/72 na Sobôtke pri Rimavskej Sobote konečne zobrazuje správne vzdialenosti do Hnúšte, Tisovca a Brezna. K výmene došlo v uplynulých dňoch.

Tabuľa s pôvodnými údajmi bola osadená koncom mája a viacerí vodiči ihneď upozorňovali na nezmyselne uvádzané vzdialenosti do týchto troch miest, ktoré reálne údaje zdvojnásobovali či strojnásobovali. Do Hnúšte to podľa tabule malo byť namiesto 25 po novom 28 kilometrov, do Tisovca sa zvýšila vzdialenosť z 37 na 80 km a do Brezna stúpla zo 66 dokonca až na 176 km.

Cestári však ešte v ten deň nesprávne údaje prelepili. Chyba zrejme vznikla nesprávnym použitím údajov z druhej veľkoplošnej tabule na Sobôtke, ktorá je nad cestou I/16 smerom na Lučenec a označuje vzdialenosti do Lučenca, Zvolena a Nitry.

Ako v tejto súvislosti pre Sobotnik.sk uviedla Lucia Karelová z komunikačného odboru Slovenskej správy ciest, výmena značiek sa v rámci stavby „Pasívna bezpečnosť na ceste I/16“ realizuje v úseku dlhom 116 km. „Pri výrobe sa môžu vyskytnúť chyby, čo sa stalo aj pri veľkoplošnej dopravnej značke v smere z Rimavskej Soboty na cestu I/72 smer Brezno, Tisovec a Hnúšťa, kde bolo nutné opraviť vzdialenosti,“ povedala Karelová.

Aj ďalšie nezrovnalosti

Na križovatke na Sobôtke však nájdeme aj iné nezrovnalosti v značení vzdialeností do iných miest. Keď na ňu prichádzate v smere od Hnúšte, malá smerová značka pri ceste I/72 ukazuje vzdialenosť do Košíc 130 kilometrov. Po odbočení doľava bola ďalšia malá tabuľa (v súčasnosti je už odstránená), ktorá ukazovala vzdialenosť až 135 kilometrov. Najnovšia veľkoplošná tabuľa však uvádza len 123 kilometrov.

Čo sa týka rozdielnych vzdialeností v smere na Košice, malá smerová značka je ž v rámci stavby v súčasnosti odstránená a platí veľkoplošná DZ uvedená na portáli, ktorá je správna po zohľadnení už vybudovaných úsekov obchvatov Figy a Tornale,“ vysvetlila Karelová.

Odstránená však bola len druhá menovaná značka, tá prvá (s údajom 130 kilometrov), je stále pri ceste. Navyše, toto vysvetlenie má opäť medzeru – nové úseky sú len medzi Rimavskou Sobotou a Rožňavou, medzi Rožňavou a Košicami žiadne nové nepribudli. Skrátenie vzdialeností do týchto dvoch miest by teda malo byť rovnané, lenže nie je – podľa tabule sa vzdialenosť do Košíc skrátila o 12 kilometrov, ale do Rožňavy len o päť.

Celkovo nereálny je však podľa nás údaj o skrátení cesty do Košíc o 12 kilometrov. Celý vybudovaný úsek okolo Figy a Tornale totiž meria 14 kilometrov a pri pohľade do mapy je jasné, že nemôže ísť až o takú zmenu. Skôr by sme sa prikláňali k druhému údaju, teda skrátenie o päť kilometrov.

Na záver zostáva len dodať, že podobné nepresnosti nie sú výnimočné a nájdeme ich aj na ceste I/16 od Rimavskej Soboty na Lučenec.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár