Zdražovanie energií výrazne zasiahlo aj samosprávu Fiľakova, primátor hovorí o hororovom konci roka

FIĽAKOVO – Aktuálne zdražovanie energií výrazne zasiahlo aj samosprávu Fiľakova, pričom mimoriadne problémový môže byť koniec roka 2022. Na nedávnom zasadnutí mestského zastupiteľstva vo Fiľakove o tom informoval primátor Attila Agócs.

Keď porovnáme roky 2020 a 2021 v príjmovom rozpočte, čo je fungovanie mesta ako kúrenie, svietenie či platy, tak príjmy narástli o päť percent, ale výdavky tejto časti rozpočtu o 9,11 percenta. To znamená, že nárast výdavkovej časti bol skoro dvojnásobný v porovnaní s príjmovou časťou,“ porovnal primátor.

Ešte horšie čísla sú podľa neho v kapitálovom rozpočte, ktorý je určený na výstavbu, plánovanie a rôzne investície. „Príjmový kapitálový rozpočet poklesol voči roku 2020, ktorý už bol slabý, o 58 percent. To znamená, že o toľko menej sme vedeli riešiť projekty, lebo neboli výzvy a nemali sme z čoho vyčleniť kapitálové výdavky. Vo výdavkovej časti klesol tento rozpočet o 35 percent. To znamená že v roku 2021 sme v porovnaní s predchádzajúcim rokom vedeli do rozvoja mesta investovať menej o vyše tretinu,“ konkretizoval Agócs.

Ako dodal, tento trend bude podľa neho pokračovať aj v dôsledku aktuálnej hospodárskej krízy. „Ceny za plyn narástli už teraz, počas zazmluvneného obdobia natoľko, že len v tomto roku tie inštitúcie mesta, ktoré nie sú pod Filbytom, zaplatia o 300 000 eur viac. A krytie ešte nevidíme v rozpočte, to budú strašné veci,“ upozornil primátor.

Situácia podľa neho môže dôjsť až tak ďaleko, že v novembri alebo decembri budú samosprávy pre zdražovanie riešiť, kedy budú vôbec môcť zamestnanci prísť do práce a zakúriť si, aby boli inštitúcie udržané v chode. „Záver roka bude podľa mňa z tohto hľadiska úplne hororový. To sú už také závratné sumy s tým plynom a s výpadkami, ktoré nám z rozpočtu zoberú aj novými zákonmi ministra financií Matoviča, že človek ani nevie, kde by mal hľadať záplaty,“ skonštatoval Agócs, podľa ktorého by museli zastaviť viaceré projekty a asfaltovanie.

Foto: ilustračné

Pridaj komentár