Dni mesta Poltár 2022 prinesú koncerty, vystúpenia, aj laserovú a ohňovú show

Dni mesta Poltár

POLTÁR – Koniec týždňa (16. – 18. 9. 2022) bude v Poltári patriť tradičným dňom mesta Poltár. Tohtoročné Dni mesta Poltár prinesú koncerty, rôzne vystúpenia či laserovú a ohňovú show.

Na návštevníkov čakajú vystúpenia a prezentácia rôznych umelcov, umeleckých súborov a občianskych združení. Najväčším ťahákom trojdňových osláv budú Heľenine oči v piatok a v sobotu Peter Bič Project. Nebudú chýbať ani ďalšie zvučné mená ako Mafia Corner, Cico Band a Rene Randy či nočné diskotéky. Súčasťou dní budú aj netradičné vizuálne efekty ako ohňová show v podaní skupiny historického šermu URSUS či laserová show v sobotu.

Program je pestrý. Verím, že každá veková kategória si v ňom príde na svoje,“ uviedla primátorka mesta Poltár Martina Brisudová. Seniorov potešia nestarnúce evergreeny v podaní Marcely Laiferovej a Petra Stašáka. Pre najmenších je pripravených množstvo atrakcií a zábavy ako skákací hrad, tvorivé dielne a vystúpenie Paci Pac v sobotu.

Chcem upozorniť ľudí, ktorí sa chystajú na podujatie a obracajú sa na úrad s otázkami na vstupenky, že ide o Dni mesta a vstup na vystúpenia jednotlivých účinkujúcich je bezplatný,“ doplnila primátorka.

Prostredníctvom výstav, workshopov, tematicky zameraných diskusií a sprievodných vystúpení vyrozpráva samospráva ľuďom Príbeh mesta Poltár. Podujatie sa slávnostne začne historickým sprievodom mesta, po ktorom bude nasledovať bohoslužba v Kostole sv. Cyrila a Metoda. Históriu mesta zachytí aj expozícia archívnych fotografií vo vestibule kultúrneho domu a na Námestí osloboditeľov. Podľa slov primátorky prinesie Poltárčanom kus histórie a čias minulých.

Mesto Poltár sa pýši svojimi hrnčiarskymi, sklárskymi a taktiež tehliarskymi tradíciami, ktorými sa zaslúžilo o vstup do histórie. Sklárske, hrnčiarske, tehliarske a drevárske výrobky preto nemôžu chýbať v ponuke jarmočníkov čarujúcich z prírodných materiálov.

Dni mesta budú aj o pripomenutí si histórie

Samospráva nezabúda na svojich občanov a v sobotu si pripomenie najväčšie osobnosti. V tento deň sa uskutoční slávnostné odhalenie mohyly padlého hrdinu Ladislava Žiláka, ktoré bude sprevádzať pietny akt kladenia vencov s vojenskými poctami. Na jeho počesť v kultúrnom dome budú diskutovať rôzni historici v spoločnosti osobností zo SZPB v Poltári a ďalších hostí.

Ešte predtým budú v obradnej sieni udelené najvyššie samosprávne ocenenia – „cena primátorky mesta“, medzi nimi aj ocenenie in memoriam pre spomínaného vojnového hrdinu. „Teší ma, že v našom meste žili, či žijú výnimočné osobnosti. Bude mi cťou oceniť jednotlivcov a kolektív ľudí, ktorí sú symbolom odvahy, talentu, múdrosti, pracovitosti, pokory a úcty k láske a životu,uviedla primátorka.

Počas Dní mesta sa odprezentujú aj rómski talentovaní hudobníci, ožije kultúra rómskych obyvateľov a ich tradície doplnené ochutnávkou tradičného rómskeho jedla, ktoré je rozšírené na celom území a má mnoho variácií. Návštevníci podujatia tak budú mať možnosť spoznať tie najznámejšie špeciality ako gója, marikľa, teteliky a pašvare.

Pre maškrtné brušká je pripravený očakávaný gastrofestival „Gombovecfest“. Toto gurmánske podujatie organizuje mesto od roku 2008 a stalo sa zaužívanou konvenciou rovnako ako lámanie kulinárskych rekordov.Symbolizuje tradičnú regionálnu kuchyňu, v ktorej výroba gombovcov, t. j. slivkových gúľ s makovou posýpkou nikdy nechýbala. Podľa slov primátorky sa aj tento rok pokúsia o prekonanie rekordu a pripravia tam najväčší gombovec.

Zdroj a foto: Jozefína Očenášová, kancelária primátorky mesta Poltár

Pridaj komentár