R. SOBOTA: Múzeum oslávi Svetový deň cestovného ruchu bezplatným vstupom aj jazdami na koči

RIMAVSKÁ SOBOTA – Bezplatný vstup do výstavných a expozičných priestorov v čase od 9:00 do 18:00 ponúkne v utorok 27. septembra 2022 Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Ide o aktivitu, ktorým inštitúcia pripomenie Svetový deň cestovného ruchu.

Program začneme o 15:00 príhovorom riaditeľky múzea Oľgy Bodorovej a riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer Jaroslava Hrica. Pre rodiny s deťmi je pripravená vychádzková jazda na koči historickou časťou mesta Rimavská Sobota so sprievodným slovom,“ priblížila PR referentka múzea Martina Oštrom Mareková. Dodala, že počas jazdy lektorky múzea v dobových kostýmoch predstavia bohatú históriu mesta a zaujímavosti viažuce sa k historickým budovám.

Jazda začne na parkovisku GMM, bude pokračovať z Námestia M. Tompu Ulicou SNP až na Hlavné námestie a späť. Jazda sa uskutoční každých 30 minút. Posledná, prémiová jazda sa koná o 18:00 v sprievode Oľgy Bodorovej. Kapacita koča je obmedzená, preto je nutná rezervácia miesta e-mailom na adrese marekova@gmmuzeum.sk. Vyhliadkové jazdy realizuje Jozef Krupa, majiteľa Ranča Megi, Poltár-Prievrana.

O 15.30 hod. sa v priestoroch múzea uskutoční prezentácia s názvom Cesty za minulosťou naprieč storočiami. Lektorka múzea Elena Lindisová porozpráva o cestovaní za kultúrou a históriou v 80. rokoch 19. storočia v porovnaní s rokom 2022 v regióne Gemer-Malohont. Na jej prezentáciu o 16.00 hod. nadviaže Jozef Kopor, zástupca OOCR Gemer, ktorý prostredníctvom pútavých videí predstaví súčasné turisticky atraktívne miesta v regióne.

Za Svetový deň cestovného ruchu je oficiálne vyhlásený 27. september. Oslavuje sa od roku 1979 na základe rozhodnutia Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO). V tento deň sa symbolicky končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína na južnej pologuli.

Gemersko-malohontské múzeum ukončuje turistickú sezónu 30. septembra 2022 (piatok). Po tomto termíne (od 1. októbra) bude múzeum otvorené v utorok až piatok od 9:00 do 17:00, počas víkendov od 13:00 do 17:00.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár