HNÚŠŤA: Nové Banské múzeum je je prístupné bezplatne, unikátom je vstup do činnej bane

HNÚŠŤA – Banské múzeum s unikátnym vstupom do stále činnej bane Barbora je najnovšou turistickou atrakciou v meste Hnúšťa. Vstup do múzea je bezplatný a za návštevu bane sa platí na dnešnú dobu naozaj neveľké vstupné.

Banské múzeum Hnúšťa, situované v lokalite Mútnik pri ťažobnom areáli Gemerskej nerudnej spoločnosti (GENES), sa zameriava predovšetkým na históriu baníctva v regióne Gemer-Malohont, konkrétne na ťažbu a spracovanie rúd železa, neskôr mastenca a magnezitu. Múzeum ponúka aj expozíciu atraktívneho minerálu – pyritu, ľudovo nazývaného mačacie zlato. Pyrit sa v regióne Hnúšte vyskytuje ako sprievodný minerál v mastencovo – magnezitových ložiskách a práve tu sa našli najväčšie exponáty v rámci celého Slovenska.

Expozícia múzea disponuje značnou zbierkou baníckych predmetov, minerálov či exponátov odkazujúcich na históriu okolia mesta Hnúšťa. Celkový obraz interiéru obohacuje dioráma vstupu do banskej štôlne so žilou pyritu. Návštevníkov prevedie históriou aj zaujímavý dokumentárny film s unikátnymi zábermi podzemných štôlní. Súčasťou návštevy múzea je aj krátky vstup do hlbinných priestorov bane, v ktorej návštevníci prejdú 600 metrov.

,,Aj v oblasti cestovného ruchu sme urobili v Hnúšti výrazný skok dopredu. Vznikol tu náučný chodník na Ceste Márie Széchy, múzeum priemyselnej histórie, oddychová zóna s historickým kamenným mostom, obnovujeme historický park a budovu Petrivaldského vily. Banícke múzeum s možnosťou vstupu do podzemia je už ale nadregionálnym produktom, ktorý skutočne môže prilákať návštevníkov z celého Slovenska. Takto významnú atrakciu som za posledné roky v našom okrese nezaznamenal,“ hovorí o aktivitách Hnúšte v oblasti turizmu primátor mesta Roman Lebeda.

Ján Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), doplnil, že expozícia novovzniknutého múzea je spracovaná veľmi atraktívne. „Ja sám som sa vďaka filmu, ktorý je súčasťou expozície, dozvedel veľa nových informácií. Som si istý, že toto miesto sa stane obľúbeným cieľom návštevníkov, ale najmä školských výletov zo širokého okolia. Potrebujeme ukázať našej mládeži, ako žili naši predkovia a najmä ako baníctvo a ťažba nerastných surovín aj dnes dávajú prácu obyvateľom našich regiónov,“ povedal.

„Región Gemer-Malohont má bohatú históriu baníctva a priemyslu, ktorú pripomína niekoľko významných pamiatok. Ich trasu mapuje železné cesta, ponúkajúca návštevníkom niekoľkodňové putovanie našim regiónom. Sme nesmierne radi, že Hnúšťa so svojou bohatou tradíciou baníctva priniesla novú expozíciu, dotvárajúcu príbeh tejto časti našej histórie. Okrem baníckeho múzea však v Hnúšti nachádzame mnoho zaujímavostí, ktoré vytvárajú bohatú turistickú ponuku pre návštevníkov mesta,“ dodal Viktor Brádňanský, destinačný koordinátor Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) GEMER.

Banské múzeum v Hnúšti sa nachádza pri areáli spoločnosti GENES, adresa je Mútnik – Skálie 1, Hnúšťa. Dvere múzea budú otvorené každú sobotu o 10:00 na jeden vstup. Sprevádzaný vstup do podzemia je potrebné si rezervovať telefonicky vopred. Vstup do múzea je zdarma, kombinácia múzeum + banské podzemie stojí 4 eurá na osobu.

V projekte sa spojila samospráva mesta Hnúšťa s podnikateľským sektorom, ktorý reprezentujú spoločnosti GENES a Slovenské magnezitové závody Jelšava s občianskym sektorom, ktorý zastupuje občianske združenie Horná Rimava. K mestu Hnúšťa, ktoré do projektu vložilo svoju budovu, sa pripojila i štátna správa a samospráva vyššieho územného celku.

Finančnú podporu na rekonštrukciu budovy poskytlo Ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja SR, časť expozícií finančne podporil BBSK prostredníctvom príspevku Rozvojovej agentúry BBSK v Oblastnej organizácii cestovného ruchu Gemer.

Viac informácií nájdete na facebookovej stránke Banské múzeum Hnúšťa. Na vstup do podzemia je potrebné objednať sa minimálne dva dni vopred na telefónnom čísle 0907 318 119.

Zdroj: OOCR Gemer, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár