Lučenec zavádza úsporné opatrenia, zatvára aj divadlo

LUČENEC – Samospráva Lučenca zavádza viaceré opatrenia, ktorými chce bojovať s energetickou krízou a šetriť energie. Informoval o nich hovorca mesta Andrej Barančok.

Pri míňaní elektrickej energie je v lučeneckej samospráve spotreba na verejné osvetlenie prevládajúcou zložkou a tvorí až 54 % plánovanej spotreby. Z hľadiska okamžitého zníženia spotreby na energeticky náročných uliciach mesto postupne znižuje počet aktívnych svietidiel o 50 % tak, aby uvedené zníženie svietenia neohrozilo bezpečnosť obyvateľov ani prevádzku kamerového systému mesta.

V budovách vo vlastníctve mesta, kde je to nutné prebieha výmena existujúcich žiaroviek za energeticky úsporné. Od 1. októbra budú zamestnanci mestského úradu každý piatok pracovať z domu (home office).

V nasledujúcich dňoch budeme informovať verejnosť ako postupovať v prípade nutnosti komunikácie s mestským úradom aj v piatok. Rovnako sme prijali aj zákaz používania klimatizačných jednotiek a malých elektrospotrebičov na pracovisku MsÚ,“ uviedol Barančok.

V roku 2021 mesto minulo na elektrickú energiu 284 771,47 eur, predpokladané náklady na rok 2022 sú však až 430 122,58 eur. Významnejšou položkou je zemný plyn. V roku 2021 minulo mesto na túto komoditu 145 501,24 eur, predpokladané náklady na rok 2022 sú však až 721 549,19 eur. Rozdiel tak činní 721 399,06 eur, za ktorý mohlo mesto opraviť viac ciest a chodníkov v meste.

Mesto Lučenec do odvolania pozastavuje prevádzku Divadla B. S. Timravy. Kultúrne podujatia sa presúvajú do kina Apollo. Šetriaci režim je priebežne zavádzaný v budovách mesta, aj na zimnom a letnom štadióne tak, aby športujúce deti, mládež a verejnosť neboli pri svojej športovej činnosti výrazne obmedzení. Z prijatých krátkodobých opatrení do konca roka 2022 mesto očakáva úspory v plánovaných spotrebách v celkovej výške 121 000 eur.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár