Náučný chodník SNP – Bojisko Rimavská Baňa má päť zastavení, bunker, guľometné hniezdo aj dve sochy vojakov

RIMAVSKÁ BAŇA/RIMAVSKÉ ZALUŽANY – Pietny akt pri pamätníku, komentovaná prehliadka a rekonštrukcia bojov z čias Slovenského národného povstania (SNP). To všetko čakalo na účastníkov podujatia uskutočneného v sobotu 24. septembra 2022, počas ktorého bol oficiálne otvorený Náučný chodník SNP – Bojisko Rimavská Baňa.

Na tomto náučnom chodníku je veľmi významné to, že vďaka nemu ožívajú fascinujúce, ale často aj veľmi tragické dejiny, ktoré tento región má. Vďaka môjmu kolegovi Viktorovi Brádňanskému a nadšencovi pre históriu Petrovi Kamenskému, ktorý nám veľmi pomohol, dokážeme podávať históriu tak autenticky, ako možno nikde na Slovensku,“ zdôraznil vo svojom príhovore riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer Jaroslav Hric. Vyjadril tiež nádej, že Cesta SNP Gemerom- Malohontom, ktorej súčasťou je tento náučný chodník, bude mať v budúcnosti možno také meno ako Údolie smrti na Dukle.

Ako pokračoval autor myšlienky vytvorenia náučného chodníka Viktor Brádňanský, pri Rimavskej Bani sa odohrávali bojové operácie od 19. do 22. októbra 1944. Povstalci sa takmer štyri dni bránili proti nemeckým jednotkách prichádzajúcim z juhu od Rimavskej Soboty a boli by sa zrejme udržali aj dlhšie, ale pre pád Tisovca sa rozhodli stiahnuť. Hrozilo totiž, že im nacisti vpadnú do chrbta.

Veľká vďaka patrí všetkým dobrovoľníkom z obcí Rimavská Baňa, Rimavské Zalužany a Klubu vojenskej histórie Krasnogvardejci Košice, bez ktorých by sa tento projekt nemohol zrealizovať. Aj keď sa voláNáučný chodník – Bojisko Rimavská Baňa, boje sa tu odohrávali aj v katastri obcí Rimavské Zalužany, Rimavica (dnes časť Lehoty nad Rimavicou, pozn. red.) a Kociha,“ pripomenul Brádňanský.

Vybudovanie náučného chodníka vítajú aj samosprávy Rimavských Zalužian a Rimavskej Bane. „Spolu s OOCR sme sa obe obce podieľali na tomto náučnom chodníku a myslím si, že bude mať úspech aj v budúcnosti. Plánujeme ho ešte rozšíriť a mali by doň pribudnúť niektoré prvky,“ avizoval starosta R. Zalužian Milan Medveď.

Podľa starostky R. Bane Eleny Polóniovej je takisto veľmi dôležité, že na projekte spolupracovali so susednými Rimavskými Zalužanmi, s ktorými majú veľmi dobré susedské vzťahy. „Naším najväčším zámerom je otvoriť turistické informačné centrum v zrekonštruovanej fare. Bude výborné, ak turistom budeme môcť okrem iných zaujímavostí ponúknuť aj tento náučný chodník,“ dodala.

Náučný chodník – Bojisko Rimavská Baňa meria zhruba 4,5 kilometra a vedie od pamätníka SNP v centre Rimavskej Bane cez okolité kopce smerom do Rimavských Zalužian. Má päť zastavení s náučnými tabuľami a jeho súčasťou je i rekonštrukcia guľometnej pozície na úbočí vrchu Výsevná a vojenský bunker – zemľanka na kóte Hrb. Zaujímavosťou sú sochy dvoch československých vojakov, jeden priamo na začiatku náučného chodníka v Rimavskej Bani a druhý na spomínanej guľometnej pozícii na Výsevnej.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “Náučný chodník SNP – Bojisko Rimavská Baňa má päť zastavení, bunker, guľometné hniezdo aj dve sochy vojakov”

  1. Pingback: RIMAVSKÁ BAŇA: Náučný chodník SNP bol rozšírený o nové stanovištia a sochy

Pridaj komentár