Nočná exkurzia v kostoloch Kyjatice a Kraskovo sa tešila nečakanému záujmu návštevníkov

KYJATICE/KRASKOVO – Spolu viac než 150 návštevníkov zavítalo v piatok (2. 9. 2022) večer do stredovekých kostolov v dedinkách Kyjatice a Kraskovo. Dôvodom bola nočná exkurzia za svetiel petrolejových lámp, pri ktorých starobylé fresky vyniknú úplne inak ako pri dennom či bežnom umelom osvetlení. Šlo o súčasť historického festivalu Z histórie Gemera-Malohontu, ktorý tak bol prvýkrát dvojdňový.

O záujme o toto nočné podujatie napovedal už plný autobus, ktorý viezol účastníkov z Rimavskej Soboty a Hnúšte. Po jeho príchode do Kyjatíc však už v centre dediny parkovalo veľa osobných automobilov ľudí, ktorí sa rozhodli prísť na exkurziu individuálne. Ďalšie autá medzitým ešte prichádzali, takže v Kyjaticiach sa na chvíľu za autobusom vytvorila doslova dopravná zápcha.

Nočná exkurzia ukázala fresky doslova v inom svetle

V neveľkom kyjatickom chráme sa napokon tiesnilo asi 130 ľudí (ide o odhad, na ktorom sme sa zhodli s organizátormi). Nevdojak nám napadlo, že podobne to tu mohlo vyzerať počas bohoslužieb v časoch najväčšieho rozkvetu dediny a miestnej náboženskej obce.

Kraskovský kostol je väčší ako kyjatický, ale zdalo sa nám, že tam bolo ešte o niečo viac návštevníkov, keďže niektorí šli len sem. Nevšedná atmosféra vytvorená svetlom petrolejok a nočným časom však bola rovnaká.

Fresky za svitu lampáša ožívajú

V obidvoch kostoloch mal odbornú prednášku historik Peter Megyeši, ktorý návštevníkom sprostredkoval množstvo detailov ohľadom obidvoch svätostánkov. „Tieto maľby sú realizované na zvlnených povrchoch, na zvlnených stenách. To znamená, že plameň sviečky alebo lampy stenu vlastne nejakým spôsobom animuje. Niektoré línie a výjavy, ktoré sa nám môžu zdať byť nejaké naivné alebo rustikálne, sa pri použití plameňa sviečky ukazujú byť opodstatnené a môžu napríklad vytvárať ilúziu pohybu,“ vysvetlil historik.

Historik Peter Megyeši

Ako nadviazal Viktor Brádňanský z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Gemer, tieto dva kostoly nevybrali na nočnú exkurziu náhodne. „V Kraskove máme festival, takže už sme tu mali vybudované zázemie. Kyjatice sú blízko, teda sme tam všetko stíhali zorganizovať a ľudia sa nemuseli presúvať na dlhej trase,“ ozrejmil. Dodal tiež, že inšpiráciou im bol dokumentárny film RTVS Fantastický stredovek, kde boli fresky takisto prezentované v žiari plameňov lampáša.

Podľa slov Miroslavy Vargovej, manažérky Miestnej akčnej skupiny Malohont, ktorá bola spoluorganizátorom podujatia, účasť a záujem ľudí predčili ich očakávania. „Možno aj preto bola nutná trochu improvizácia s osvetlením a petrolejovými lampami. Berieme to však ako prvú skúsenosť, ktorá určite nebola poslednou. Prosíme ľudí, aby nám prepáčili drobné nedostatky, ktoré v budúcnosti určite vyladíme,“ avizovala Vargová.

Zdôraznila tiež, že podujatie by sa neuskutočnilo bez spolupráce rôznych organizácií, ktoré v regióne pôsobia. „Je to dôležité pripomínať, aby sme sa nehrali na vlastných piesočkoch, ale rozvíjali takéto aktivity spoločne,“ zakončila.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár