Rekonštrukciu hlavnej cesty v Hnúšti chce SSC začať ešte v tomto roku

Hnúšťa, SSC

HNÚŠŤA – Rekonštrukcia cesty I/72 cez Hnúšťu by mala byť realizovaná ešte v tomto roku. Tvrdí to Slovenská správa ciest (SSC), podľa ktorej došlo k zdržaniu pre nutnosť zopakovať verejné obstarávanie, keďže sa zmenili podmienky, za ktorých bolo vyhlásené.

V Hnúšti sa v lete už ale začalo hovoriť, že z avizovanej rekonštrukcie cesty napokon tohto roku nič nebude, pretože práve počas letných mesiacov tam cestári vyznačili nové vodorovné dopravné značenie. Hovorca SSC Martin Guzi však tvrdí, že chcú začať s obnovou ešte v tomto roku. „Predpoklad začatia prác je jeseň 2022 s ukončením leto 2023,“ uviedol.

Bohužiaľ, hoci je oficiálny názov projektu Modernizácia cesty I/72 Rimavská Baňa – Hnúšťa, súčasťou rekonštrukcie v skutočnosti nie je úsek medzi Rimavskou Baňou a Rimavským Brezovom, kde by obnova bola tiež potrebná. V zlom stave je napríklad úzky úsek vozovky priamo pred R. Brezovom, kde počas leta cestári len provizórne opravili niektoré časti poškodených okrajov asfaltky.

SSC

Názov bol prebratý z projektovej dokumentácie pre určenie dopravného značenia a návrhu dopravno-bezpečnostných opatrení s tým, že ďalej bolo pokračované v príprave iba predmetného úseku. Teda stavba sa nachádza na ceste I/72 v Banskobystrickom kraji, v katastrálnom území Rimavská Baňa, Rimavské Brezovo, Hnúšťa, od km 16,500 (pred obcou Rimavské Brezovo) do km 23,150 (za mestom Hnúšťa),“ vysvetlil Guzi.

DOPLNENÉ 29. 9. 2022 o 16:29: Podľa informácií, ktoré na Facebooku zverejnil primátor Hnúšte Roman Lebeda, by predsa len mal byť súčasťou rekonštrukcie aj uvedený úsek pred Rimavským Brezovom.

„Za ministrom dopravy Andrejom Doležalom som bol v tejto veci osobne ešte počas minulého roka. Prisľúbil mi vtedy, že tento rok sa oprava cesty začne. Tá cesta si rekonštrukciu naozaj zaslúži, pretože je v katastrofálnom stave a navyše ide o komunikáciu I. triedy,“ povedal Lebeda.

SSC podľa informácií, ktoré priniesol portál Vobraze.sk, chcela začať s rekonštrukciou tohto 6,6-kilometrového úseku ešte v marci 2022. Pôvodné verejné obstarávanie naň spustila v októbri minulého roka a vysúťažená cena bola 3,3 milióna eur. Súčasťou rekonštrukcie má byť okrem výmeny asfaltového krytu aj výmena podložia, rekonštrukcia odvodňovacích zariadení cesty, priepustov a mostov.

Priamo v meste Hnúšťa má byť opravený napríklad most č. 72-010 pri budove mestského úradu. „Ide o výmenu poškodených, zdeformovaných častí alebo inak nevyhovujúcich záchytných a bezpečnostných zariadení, ríms, mostných záverov, vozovky na moste a iných častí mostného zvršku,“ uvádza sa v dokumentácii k obnove mosta.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár