Zvonica nad Rožňavou sa po rekonštrukcii zaskvela novotou, kalvária postupne ožíva

ROŽŇAVA – Slávnostnou prezentáciou dnes (14. 9.) oficiálne ukončili rekonštrukciu zvonice na kalvárii v Rožňave. Ide o jeden z krokov postupnej obnovy a revitalizácie tohto historického miesta, vďaka ktorej sa tam postupne vracia život a kalvária začína byť vyhľadávaným miestom Rožňavčanov i návštevníkov mesta.

Hlavným iniciátorom obnovy kalvárie je Árpád Görgey, ktorý spolu s Attilom Kelecsényim, Michalom Drengubiakom a Vladimírom Polónym založili združenie Centrum obnovy pamiatok Rožňava. Ako uviedol vo svojom príhovore, toto miesto navštevoval ešte ako mladý chlapec s rodičmi a práve táto spomienka ho priviedla k tomu, aby spolu s kamarátom Ľubomírom Takáčom starším začal obnovu rožňavskej kalvárie.

Árpád Görgey

Ako aj názov napovedá, prežívali sme i veľa administratívnych kalvárií. Začali sme obnovou dvoch zastavení, ktoré boli pre vodárne zbúrané. Z kamarátskych zbierok sme ako dobrovoľníci postavili tieto dve prvé zastavenia,“ zaspomínal si Görgey.

K obnove kalvárie sa potom postupne pridali ďalší partneri. V roku 2018 sa jedným z nich stalo mesto Rožňava, ktoré sa aktívne podieľalo na získavaní finančných prostriedkov na obnovu a rekonštrukciu objektov kalvárie. „V roku 2019 prostredníctvom príspevku od Úradu vlády SR v hodnote 19 635 eur a so spoluúčasťou mesta 14 726 eur sa podarilo obnoviť a zrekonštruovať zvyšných 12 zastavení,“ pripomenul primátor Rožňavy Michal Domik.

Samospráva sa po jednaniach s rožňavským biskupstvom rozhodla spoločne obnoviť všetky pamiatky, ktoré sú súčasťou kalvárie. „Prinavrátiť pôvodnú podobu zvonice sa podujalo mesto. Krásu a jedinečnosť kostola si zobralo na starosť biskupstvo,“ konkretizoval primátor.

Kalvária ožíva

Podľa rožňavského biskupa Stanislava Stolárika patrí kalvária všetkým a je rád, že ľudia si na ňu opäť nachádzajú cestu. „V Rožňave sa konávali pravidelné púte na toto miesto a boli by sme radi, keby sa ich podarilo obnoviť. Konali sa dvakrát do roka, na Povýšenie svätého kríža a na Sedembolestnú Pannu Máriu,“ uviedol biskup.

Na obnovu zvonice prispela aj Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer čiastkou 35 000 eur. „Práve náš región Gemer-Malohont je významným miestom, kde nachádzame cirkevné pamiatky nielen s regionálnym, ale až celosvetovým významom. Verím, že táto zrekonštruovaná kalvária prinesie do regiónu a do Rožňavy nielen množstvo turistov, ale dodá návštevníkom aj duchovný kľud a bude sa tu odovzdávať slovo božie,“ povedal Viktor Brádňanský z OOCR Gemer.

Ako ozrejmila Silvia Lörinčíková, historička a archivárka rožňavského biskupstva, kalvária pochádza z 18. storočia, avšak podoba so 14 zastaveniami, v akej ju poznáme dnes, je z roku 1943 až 1944. „Dlho sme o tom nevedeli nájsť žiadne informácie. Skôr každý vylučoval možnosť, že by niečo takéto mohlo vzniknúť počas druhej svetovej vojny. Ale skutočne to tak bolo, konkrétne za biskupa Bubniča,“ povedala historička.

Obnova kalvárie má pokračovať aj v budúcnosti. V súčasnosti je pred dokončením nová liturgická kaplnka a zámerom je zrekonštruovať aj kamenný múr okolo kostola na kalvárii.

Video zo slávnostného odovzdania zvonice nájdete na našej facebookovej stránke.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár