KOKAVA NAD RIMAVICOU: Včelí kRaj buduje nové envirocentrum

KOKAVA NAD RIMAVICOU – Hmyz s hlavným zameraním na našich hmyzích pomocníkov – opeľovačov bude nosnou témou vznikajúceho environmentálneho centra v Liešnici, miestnej časti Kokavy nad Rimavicou v Poltárskom okrese. Envirocentrum buduje občianske združenie (OZ) kRaj, ktoré už desať rokov prevádzkuje včelnicu Včelí kRaj.

Naše aktivity sú viazané na včelársku sezónu a realizujeme program od apríla do augusta. Záujem škôl a verejnosti je ale počas celého roka a tak chceme premeniť náš včelín na centrum s celoročným programom. A ten bude pestrý. Bude o tvorení, o chutiach, o bádaní. Envirocentrum nám umožní byť tu pre ľudí celý rok a upriamovať pozornosť na ochranu opeľovačov,“ ozrejmuje projekt David Turčáni, environmentalista, ktorý so Soňou Keresztesovou založil projekt na 70-ročnej rodinnej tradícii včelárenia v rodine.

Prestavba bude prebiehať od októbra 2022 do jari 2023 a už budúci rok 2023 bude slúžiť verejnosti. Na rekonštrukciu získali čiastočne peniaze z programu ACF Slovakia a ďalších menších grantov, samozrejme využijú vlastné zdroje. Pre súčasné zvyšovanie cien im ešte nejaké financie chýbajú a preto zároveň spúšťajú crowdfundingovú kampaň na podporu centra.

Záujemcovia o podporu budú môcť získať aj odmeny. Niektoré budú vhodným vianočným darčekom, niektoré zas využijú pri otvorení envirocentra. Projekt sa dá podporiť cez platformu Startlab na stránke Startlab.sk.

David Turčáni

Občianske združenie kRaj už desať sezón vzdeláva o nezastupiteľnom význame hmyzu, opeľovačov a včiel širokú verejnosť. Aktívne chodí po školách a učí spoznávať hmyzí svet od najmenších po univerzity. Veľmi obľúbené sú aj akcie o opeľovačoch priamo na vzdelávacej včelnici Včelí kRaj v Kokave nad Rimavicou, kde prichádzajú ľudia z celého Slovenka a už aj zahraničia.

Našim cieľom je vytvárať priateľstvá medzi hmyzom a deťmi či dospelými. Často sa stretávame so strachom, niekedy až odporom k hmyzu, dokonca aj tomu pre nás užitočnému. Sme veľmi radi, že po našich zážitkových a bádateľských programoch od nás odchádzajú priatelia včiel a hmyzu,“ hovorí Keresztesová, krajinná architektka, ktorá okrem svojej kvetinovej záľuby, hrou a zážitkom predstavuje opeľovačov a včelích produktov.

V roku 2013 OZ otvorilo ako prvé na Slovensku vzdelávaciu včelnicu Včelí kRaj, ktorá od apríla do septembra ponúka program najmä pre verejnosť, ale aj budúcich včelárov a včelárky. Neskôr sa pridal program zameraný aj na samotárske včely a čmeliaky a ako posledný do areálu pribudol Motýlí dom, ktorý zas vtiahne návštevníkov do farebného sveta motýľov.

Zdroj a foto: tlačová správa OZ kRaj

Pridaj komentár