Na Gemeri prebieha Veľké mapovanie umenia z čias socializmu

REVÚCA – Od 20. októbra do 31. novembra 2022 prebieha na Gemeri Veľké mapovanie umenia. Ide o aktivitu, ktorú pre nadšencov z radov širokej verejnosti vyhlásil tím Mesto kultúry Revúca 2022.

Toto historicky prvé Veľké mapovanie umenia má za cieľ zachytiť umelecké diela z obdobia socializmu. Realizuje sa v mestách Revúca, Rožňava, Dobšiná, Tisovec, Hnúšťa, Jelšava a okolitých obciach. Po umeleckých dielach môže verejnosť pátrať na námestiach, uliciach, budovách, ale aj v interiéroch škôl, úradov, obradných sál, jedální, fabrík či v iných verejných priestoroch. Ide o sochy, plastiky, mozaiky, tapisérie, maľby, reliéfy – čokoľvek, čo ľudia objavia. 

Každý, komu sa podarí nájsť alebo pozná dielo, ktoré by mohlo ujsť našej pozornosti, môže poslať jeho polohu a fotku e-mailom na adresu sochy@prepninarevucu.sk”, vyzýva tím Mesta kultúry Revúca 2022. 

Zabudnuté umelecké diela budú v dňoch 3.-11. novembra 2022 následne dokumentovať a fotografovať odborníci na umenie Gabriela Garlátyová a Mátyás Zagiba spoločne so študentmi z Fakulty umení TUKE. Výsledkom spoločného snaženia bude tlačená mapa so zabudnutými respektíve málo známymi umeleckými dielami Gemera a Malohontu z obdobia socializmu, ktoré doposiaľ neboli súhrnne zmapované.

Teší nás, že spoločne s Centrom architektúry vyzývame ľudí na celom Gemeri, aby nám pomohli zachovať odkaz umeleckých diel z čias socializmu vo verejnom priestore aj pre budúce generácie. Touto aktivitou chceme posilniť regionálne povedomie o umení druhej polovice 20. storočia, ktoré je už dnes vzácnosťou”, povedala Karin Kilíková, projektová manažérka Mesta kultúry Revúca 2022.

Zdroj a foto: tlačová správa Mesto kultúry Revúca 2022

Pridaj komentár