REVÚCA: Z budovy bývalého gymnázia bude múzeum Littera

REVÚCA – Zážitkové múzeum Littera má vzniknúť v budove bývalého Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej, ktorého rekonštrukciu a prestavbu začína v týchto dňoch Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Ukončená by mala byť koncom budúceho roka.

Historickú budovu a priľahlý areál čaká revitalizácia a premena na modernú, interaktívnu expozíciu, s dôrazom na jedinečnosť každého výstavného priestoru. Cieľom BBSK v priestoroch niekdajšieho gymnázia je propagácia slova, vzdelávanie širokej verejnosti v oblasti literatúry, divadelníctva, kozmonautiky a mineralógie a vytváranie zázemia pre ľudí z kreatívneho priemyslu.

Jedným z príbehov, ktorý má múzeum Littera svojim návštevníkom rozpovedať, je príbeh diela Hviezdoveda od revúckeho rodáka Gustáva Reussa o ceste na Mesiac. V tomto regióne žili a pôsobili básnici, literáti a ja sa preto veľmi teším, že tento projekt vzniká práve tu a že budova bývalého gymnázia dostane takéto dôstojné využitie,“ povedal na slávnostnom odovzdaní staveniska predseda BBSK Ján Lunter.

Projekt bude financovaný z úverových zdrojov, ktoré poskytol Slovak Investment Holding vo výške 2,4 milióna eur a má ambíciu prepojiť a prezentovať moderné formy literárnej tvorby ako sú komiksy, používanie literárnej produkcie v hudbe a v divadle, fantasy a vytvára aj priestor na medziodborovú a medzigeneračnú komunikáciu prostredníctvom rozprávok.

Dostali sme sa do štádia, kedy jedna etapa končí. Máme v sebe obrovský pocit radosti, že sme prešli cez pomyselný Rubikon a už neexistuje cesta späť. Začíname stavať,“ povedal Jozef Balužinský, riaditeľ neziskovej organizácie Litterra. Vyzdvihol aj prístup zhotoviteľa, ktorý vzišiel z verejného obstarávania s prísnymi podmienkami.

Som veľmi rád, že tento projekt má srdce a stoja tu ľudia, ktorí na ňom pracovali a vložili doň svoju energiu. Za 25 rokov našej činnosti sme dokončili každú jednu stavbu a najviac nám záleží na tom, aby zákazník bol spokojný. Držte nám palce, máte naše slovo, že tú stavbu dokončíme,“ uzavrel Jaroslav Pčola, konateľ spoločnosti Reinter.

Zdroj: BBSK

Pridaj komentár