VILIAM VAŠ: Do R. Soboty musí prísť práca a investície, som ochotný spolupracovať s hociktorým primátorom (ROZHOVOR)

Viliam Vaš

Viliam Vaš patril medzi najaktívnejších a zároveň vždy najpripravenejších poslancov mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote. Jeho členom bol šestnásť rokov (od 2003 do 2018) a o zasadnutiach či iných záležitostiach často písal na dnes už prakticky mŕtvej internetovej stránke Gemerland.sk.

Vo voľbách v roku 2018 sa uchádzal o primátorský post a zároveň kandidoval aj za poslanca. Prekvapujúco sa ním nestal, hoci štyri roky predtým získal najviac hlasov zo všetkých zvolených zástupcov občanov, celkovo 716. Vo voľbách 2018 to bolo 713 hlasov, nestačili však na postup do mestského parlamentu.

V súčasnosti Viliam Vaš pôsobí ako stredoškolský pedagóg v Strednej odbornej škole obchodu a služieb Rimavská Sobota a stále je členom Komisie ochrany verejného poriadku a prevencie kriminality. V rozhovore sme sa ho pýtali, ako hodnotí uplynulé volebné obdobie a aké má plány vo verejnej oblasti do budúcnosti.

Po voľbách v roku 2018 bolo z vašich vyjadrení cítiť sklamanie a rýchlo ste sa stiahli z verejného života. Nechýbali vám počas uplynulých štyroch rokov rušné zasadnutia mestského zastupiteľstva a publikovanie na stránke Gemerland?

Trochu by som spresnil, že som sa nestiahol úplne, pretože som bol naďalej predsedom okresného centra KDH až do parlamentných volieb v roku 2020. Čo sa týka toho sklamania, sklamaný som bol len z toho dôvodu, že som tomu venoval toľko energie a veľa času. Napokon, v predchádzajúcich volebných obdobiach som patril medzi tých, dá sa povedať pomerne iniciatívnych poslancov. Ako keby ma ľudia „ocenili“ takým spôsobom, že som bol možno príliš kritický v poslednom volebnom období voči primátorovi a možno to práve to zavážilo.

Patril som medzi kontroverzných politikov v mestskom zastupiteľstve, často som kritizoval, ale tie veci ktoré boli v prospech mesta a občanov, som vždy odhlasoval. Dokonca aj sám primátor Jozef Šimko povedal, že som poslanec, s ktorým sa najviac háda na zastupiteľstve i na mestskej rade, ale vždy odhlasujem to, čo sa dohodneme.

Takže som podporoval všetky kroky súčasného primátora, ktoré boli pre rozvoj mesta a nikdy som nebol ten, kto by bol hlasoval nejakým spôsobom proti.

Budete ešte kandidovať do zastupiteľstva? (rozhovor bol robený v čase, keď sa kandidátne listiny ešte len uzatvárali, pozn. red.)

Áno, kandidujem aj v tomto volebnom období a ideme do volieb vo veľkej koalícii šiestich stredo-pravicových strán Aliancia 2022, teda KDH, OľaNO, PS, Spolu, SaS a Za ľudí.

Na aké oblasti sa chcete zamerať po prípadnom zvolení?

Hlavne by sa bolo treba zamerať na to, aby do Rimavskej Soboty prišla práca a investície. Treba využiť toto obdobie, keď je vláda ešte zložená zo stredopravých strán, i keď vieme že spoločenská situácia je veľmi vážna a vláda je v kríze (rozhovor bol nahrávaný tesne pred odchodom SaS z kabinetu, pozn. red.). Obávam sa, že menšinová vláda nebude dlho fungovať, možno pár mesiacov a budú predčasné voľby.

Máte aj nejaký konkrétny projekt, ktorý by ste chceli realizovať?

Navrhovali sme projekt na využitie budov v bývalej ZŤS. V predchádzajúcich obdobiach, ešte aj za primátora Cifruša, bola o nich reč. V týchto veciach som bol vtedy aktívny, dokonca som mal aj kontakty na skupinu, ktorá v súčasnosti ZŤS vlastní. V roku 2010 chýbali len dva hlasy, aby to bolo prešlo, boli by sa tam vyrábali napríklad montované domy.

K tomuto projektu sa treba vrátiť a využiť trebárs aj ďalšie, napríklad kasárne, ktoré sú poloprázdne. Očakával by som aj nejakú pozitívnu diskrimináciu zo strany vlády.

Ako vnímate z hľadiska zamestnanosti pripravovaný štátny priemyselný park?

Obávam sa že to nebude reálne. Viac však k tomu neviem povedať, pretože konkrétnosti nepoznám.

Na internete často komentujete prenosy zo zasadnutí MsZ, je teda zrejmé, že o dianie v R. Sobote sa stále aktívne zaujímate. Ako hodnotíte uplynulé štyri roky v meste, čo sa týka komunálnej politiky, ale aj celkovo života v meste?

Myslím si, že posledné štyri roky boli plné zbytočných hádok a konfliktov medzi primátorom a určitou skupinou mestského zastupiteľstva. Nevyžiadali si ani žiadne rady nejakých starších poslancov, pritom sme im to na začiatku ich volebného obdobia ponúkali. Odmietli to s tým, že oni sú dostatočne spôsobilí na to, aby mohli spoluriadiť mesto.

Nakoniec sa ukázalo, že to asi neplatilo, pretože riešili vždy veci, ktoré bežného občana až tak nezaujímajú – rokovací poriadok, štatút mesta, štatút mestského úradu, etický kódex. Toto ľudí nezaujíma. Zaujíma ich, či majú chodník a cestu pred domom, jednoducho hmatateľné veci.

Vnímam teda uplynulé štyri roky ako premárnené príležitosti. Dali sa využiť projekty Európskej únie aj Slovenskej republiky. Okrem toho mesto za tieto štyri roky naakumulovalo určitú finančnú čiastku, ktoré nebola využitá pre zbytočné konflikty, ktoré sa vyvolávali medzi týmito dvomi skupinami.

Evergreenom“ mestských zastupiteľstiev je využitie bývalého internátu na Školskej ulici. Ako by ste ho riešili vy?

Je to ťažká otázka. Ja som navrhoval riešenie, ktoré možno vyzerá ako jednoduché, ale je to zložité. Poviem celý reťazec, ktorý vyzerá asi tak, že by sa predali mestské budovy ktoré sú nevyužité. Takých by sme vedeli nájsť dosť, napríklad mestská bytová správa, alebo aj samotný Mestský úrad, a všetko to sústrediť do župného domu. Získané financie by sa využili na jeho rekonštrukciu.

S internátom by bolo urobiť niečo podobné, čo navrhuje súčasná vláda, hlavne strana Sme rodina, teda využiť ho na sociálne byty. Možno s tým niektorí ľudia nebudú súhlasiť, ktorí namietajú proti prestavbe na sociálne byty, ale toto je možnosť ako sa jednoducho dopracovať k rekonštrukcii celého internátu.

Druhá možnosť je vydať celý internát podnikateľským subjektom, ale obávam sa, že v tomto meste sa nenájdu podnikateľské subjekty, ktoré by chceli prevádzkovať takú veľkú budovu.

Viliam Vaš
Jaroslav Bagačka a Viliam Vaš

Stránka Gemerland mala svoj okruh verných čitateľov, ktorí sa na ňu často vracali. Po zmene majiteľa však postupne upadla do akejsi kómy a nový obsah tam už nepribúda. Ako vnímate stav, v ktorom sa nachádza?

Keď niečo zanikne, vždy mi je to ľúto. Doba však pokročila a Gemerland splnil svoj účel. V období, keď som bol poslanec, to bol pre mňa určitý kanál, aby som sa mohol prezentovať nielen v predvolebných obdobiach, ale hlavne v povolebných. Možno si pamätáte, že vychádzali články z mestského zastupiteľstva, o dianí v meste a celkovo to bola pre mňa taká prezentačná stránka.

Čo by ste chceli povedať na záver, alebo odkázať občanom mesta?

Myslím si, že v meste bude treba spolupráca na úrovni mestského zastupiteľstva a primátora mesta. Netreba zahadzovať to dobré, čo sa tu vytvorilo. Toto vytýkam aj tomuto zastupiteľstvu, že vždy kritizovali a nedívali sa na tú dobrú stránku, ktorú primátor vytvoril v minulom období. Ja som ochotný spolupracovať s hociktorým primátorom.

Foto: Viliam Vaš facebookový profil

Pridaj komentár