ROŽŇAVA: GOS pripravuje interaktívne programy tradičnej ľudovej kultúry

ROŽŇAVA – Gemerské osvetové stredisko organizuje interaktívne programy tradičnej ľudovej kultúry pre skupiny maďarskej národnostnej menšiny v okrese Rožňava.

V Gemerskom osvetovom stredisku (GOS) v Rožňave, kultúrnom zariadení Košického samosprávneho kraja, ožívajú interaktívne programy tradičnej ľudovej kultúry pre skupiny maďarskej národnostnej menšiny v okrese Rožňava.

Cieľom programov je vzbudiť záujem o tradičné gemerské remeslá u detí, informovať mládež o význame zachovávania kultúrneho dedičstva, naučiť ich nielen pracovať s prírodnými materiálmi, ale aj zoznamovať sa s tradičnými technikami a remeselnými postupmi.

Prvé podujatie projektu sa uskutočnilo 18. októbra 2022 v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave. Realizovali sme tvorivé dielne pre žiakov ZŠ Reformovanej kresťanskej cirkvi v Rožňave s vyučovacím jazykom maďarským. Na celodňovom podujatí sa zúčastnilo 57 detí, ktoré sa zoznámili s viacerými remeslami: kožiarstvo, drotárstvo, tkanie a plstenie,“ uvádza manažérka pre menšinovú kultúru GOS Dóra Tegdes Egyházi.

Ďalšie aktivity sa uskutočnia koncom roka v Hrhove a v Jablonove nad Turňou.

Podujatia sú realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín v rámci projektu VIII. Interaktívne vzdelávacie programy TĽK v remeselníckej dielni.

Zdroj: GOS, ilustračné foto

Pridaj komentár