KRÁTKE SPRÁVY: Učiteľka zo ZŠ v R. Sobote je šéfredaktorkou Katolíckych novín, novú rýchlostnú cestu by mali odovzdávať v decembri

Dnešné Krátke správy na Sobotníku o ocenení Diamanty slovenského biznisu, kde bodovala aj firma z R. Soboty, o novej šéfredaktorke Katolíckych novín, ktorá učila na ZŠ v R. Sobote, o novom hnúšťanskom viceprimátorovi, o lučeneckej synagóge a radnici, ktoré sú lákadlami pre turistov, ale aj o odovzdaní úseku rýchlostnej cesty pri Lučenci, spojazdnení lanovky pri Dedinkách či Mikulášovi v Čerenčanoch.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Medzi ocenenými spoločnosťami v rámci súťaže Diamanty slovenského biznisu, ktorú vyhlasuje magazín Forbes, je aj rimavskosobotská spoločnosť Victor Auto. Forbes tieto ceny udeľuje najzdravšie rastúcim malým a stredným firmám v jednotlivých regiónoch Slovenska.

V kategórii Stred skončila na druhom mieste spoločnosť Victor Auto, ktorá je autorizovaným importérom obytných karavanov, autokaravanov a prívesov. Zaoberá sa tiež predajom ojazdeným vozidiel. Podľa Forbesu táto firma so 140 zamestnancami zaznamenala v roku 2021 medziročný nárast tržieb o 63,4 % na 10 miliónov eur.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Novou šéfredaktorkou Katolíckych novín je Andrea Predajňová, ktorá v minulosti osem rokov pôsobila ako hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR. Informoval o tom portál Omediach.com, ktorý tiež uviedol, že Predajňová posledný rok bola učiteľkou náboženstva a dejepisu na Základnej škole P. Dobšinského v Rimavskej Sobote. Podľa webovej stránky MajGemer.sk žije v Rimavskej Sobote jej matka, ktorá pochádza z Muráňa.

HNÚŠŤA – Novým viceprimátorom Hnúšte sa stal bývalý primátor Michal Bagačka, ktorý mesto viedol v rokoch 2003 až 2018.

Na základe výsledkov volieb, môjho vlastného rozhodnutia a v zmysle ustanovenia § 13b zákona o obecnom zriadení poverujem zastupovaním poslanca mestského zastupiteľstva (MsZ) Michala Bagačku. Rozsah zastupovania určím písomným poverením,“ uviedol nový primátor Martin Pliešovský na ustanovujúcom zasadnutí MsZ dňa 28. novembra 2022.

Michal Bagačka je i jedným zo šiestich poslancov Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja. V minulosti bol i poslancom Národnej rady SR a štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR.

LUČENEC – Zrekonštruovaná radnica a neologická synagóga lákajú do Lučenca ročne tisícky návštevníkov. Na jednom z posledných zasadnutí lučeneckého mestského zastupiteľstva to uviedla primátorka Alexandra Pivková s tým, že ich považuje za úspešné rekonštrukcie, ktoré mesto zveľadili.

Investičná príprava bola časovo veľmi náročná a nebola jednoduchá, ale dnes vidíme, že tieto dve krásne funkčné stavby stoja a sú plne využívané. Ročne lákajú do nášho mesta tisíce návštevníkov, čo má, samozrejme, aj priamy ekonomický efekt pre našich domácich podnikateľov a príjmy, ktoré zostávajú v našom meste,“ povedala Pivková.

Samospráve vtedy podľa jej slov nechýbala odvaha, keď riešili, či je potrebné pre rekonštrukciu zadĺžiť mesto sumou 5,5 milióna eur. „Ale zvládli sme to. Hlavne vďaka poctivej manažérskej práci a kontrole, ktorá prebiehala dennodenne na týchto dvoch stavbách, sme tieto zdroje dokázali prefinancovať za trištvrte roka,“ dodala primátorka.

MÝTNA/LOVINOBAŇA – Úsek rýchlostnej cesty R2 od Mýtnej po Lovinobaňu, resp. Tomášovce, bude oficiálne odovzdaný do užívania v decembri. Potvrdil to minister výstavby a dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) v pravidelnej diskusnej relácii na oficiálnej facebookovej stránke rezortu. Ide zároveň o jediný diaľničný úsek, ktorý bude na Slovensku v tomto roku otvorený.

DEDINKY – Jednosedačková lanovka na horskú planinu Geravy v katastri obce Dedinky v okrese Rožňava bude spustená do prevádzky až v budúcnom roku 2023, zrejme v máji. Potvrdil to starosta Milan Červenka.

Lanovka prestala premávať pred desiatimi rokmi, posledné roky ju samospráva rekonštruuje. Hoci je po technickej stránke už funkčná, predĺžili sa povoľovacie a schvaľovacie procesy. Z toho dôvodu nebolo možné lanovku sprevádzkovať už v tomto roku, ako bolo pôvodne plánované.

ČERENČANY – Počas nadchádzajúceho mikulášskeho obdobia zavíta Mikuláš do mnohých dedín a miest našich regiónov. V nedeľu 4. decembra 2022 od 10:00 do 13:00 bude v Čerenčanoch. Obec o tom informuje na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár