R. SOBOTA: Múzeum predstaví Lesk cisárskeho dvora a duch delostreleckých kasární

RIMAVSKÁ SOBOTA – Gemersko-malohontské múzeum v R. Sobote pripravilo pre rodiny s deťmi interaktívny animačný program nazvaný Lesk cisárskeho dvora a duch delostreleckých kasární. Informovala o ňom dokumentátorka a múzejná pedagogička GMM Elena Lindisová.

Program je zameraný na známy cisársky pár – cisára Františka Jozefa I. a cisárovnú Alžbetu Bavorskú, známu ako Sissi, a na osobnosť Jánosa Fábryho – prvého riaditeľa múzea. Uskutoční sa 1. decembra 2022 (štvrtok) o 15:30,“ priblížila Lindisová.

Dodala, že program je určený rodinám s deťmi vo veku od 8 do 10 rokov. Vstupné sú dve eurá.

Pripravovaná aktivita bude mať za cieľ priblížiť niekoľko rovín a osobností v 2. polovici 19. storočia. Účastníci sa zoznámia zo životom cisárskeho páru vo Viedni. V paralelnom porovnaní sa dozvedia, čo sa v tom čase dialo v Rimavskej Sobote, konkrétne v budove, ktorá pôvodne slúžila ako delostrelecké kasárne,“ ozrejmila Lindisová.

Dodala, že zároveň budú mať možnosť preniesť sa do začiatku 20. storočia a objaviť tieň, ktorý zostal v skutočnej podobe na jednom z obrazov, vystavených na výstave pripravenej k 140. výročiu založenia múzea Najnovšie a zreštaurované zbierky Gemersko-malohontského múzea.

Cieľom programu bude priblížiť život šľachty (panovníkov) 2. polovice 19. storočia a previazať obdobie, v ktorom žili s dianím v meste Rimavská Sobota (János Fábry a vznik múzea) a tým poukázať na význam minulosti pre súčasnosť,“ pokračovala Lindisová.

V druhej časti programu si návštevníci otestujú svoju zručnosť pri zostrojení makety budovy bývalých delostreleckých kasární. Maketa im zostane ako suvenír, ktorý si odnesú so sebou.

Animačný program Lesk cisárskeho dvora a duch delostreleckých kasární je sprievodnou aktivitou k výstave Najnovšie a zreštaurované zbierky Gemersko-malohontského múzea, ktorá je realizovaná v finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Zdroj: GMM; foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár