R. SOBOTA: Ziegler do štátneho priemyselného parku definitívne nepríde. Črtá sa vraj nový investor

RIMAVSKÁ SOBOTA – Nemecká spoločnosť Ziegler, ktorá mala v pripravovanom štátnom priemyselnom parku v Rimavskej Sobote vytvoriť podnik na spracovanie dreva, do mesta definitívne nepríde. Ako prvý o tom informoval Denník N a v blogu na tejto stránke to potvrdil aj exminister hospodárstva Richard Sulík.

Drevospracujúci podnik, ktorý mal vyrábať drevené montované domy, mohol zamestnať 430 ľudí, pričom výroba sa mala rozbehnúť už budúci rok. Šlo o investíciu s celkovými nákladmi okolo 255 miliónov eur.

Kľúčovým problémom bola podľa Denníka N zrejme drevná surovina, keďže nový podnik jej mal ročne spracovávať okolo milióna kubíkov. To je zhruba osmina objemu všetkého dreva, ktoré sa na Slovensku vyťaží. Viaceré píly v okolí Rimavskej Soboty sa preto obávali, že po spustení nového závodu prídu o surovinu.

Ziegler údajne chcel následne odkúpiť veľkokapacitnú pílu PRP v Tomášovciach pri Lučenci, pričom výroba v Rimavskej Sobote by nadväzovala na spracovanie reziva z tejto prevádzky. Ani tento zámer ale nevyšiel a tak ide celý projekt do stratena.

PRP je veľkou a modernou firmou, ktorá zamestnáva okolo 340 ľudí, je výrazne zisková a majitelia tak asi nemajú dôvod na predaj. Ako pre Denník N uviedol jeden zo spolumajiteľov Ján Božík, chcú dokonca postaviť nový závod aj vo Veľkom Krtíši, kde mienia vyrábať lepené hranoly.

Bude nový investor?

Sulík však v blogu avizuje, že pre R. Sobotu sa už začal črtať nový investor z elektrotechnického priemyslu, ktorý by na menšej ploche zamestnal viac ľudí v čistejšej a menej hlučnej výrobe. Čo-to o novej investícii naznačoval Sulík už v júli tohto roka.

Som presvedčený, že počas budúceho volebného obdobia bude priemyselný park v Rimavskej Sobote nielen dobudovaný, ale že bude uzavretá investičná zmluva s prvým veľkým investorom. Strata firmy Ziegler preto nie je tragédiou,“ skonštatoval exminister hospodárstva a šéf strany SaS.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

One Reply to “R. SOBOTA: Ziegler do štátneho priemyselného parku definitívne nepríde. Črtá sa vraj nový investor”

  1. Pingback: R. SOBOTA: Do dvoch rokov by mohlo vzniknúť 500 nových pracovných miest

Pridaj komentár