Nový úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce pomôže podľa NDS hlavne kamionistom

NDS

MÝTNA/LOVINOBAŇA/TOMÁŠOVCE – Nový úsek rýchlostnej cesty R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce v okrese Lučenec pomôže hlavne kamionistom. Pri príležitosti otvorenia úseku 19. decembra 2022 to uviedla Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

Nový úsek pomôže osobnej i nákladnej doprave, doprava bude vo všeobecnosti plynulejšia a bezpečnejšia. Nákladnej doprave pomôže nová R2-ka aj z ekonomického hľadiska. Kamióny budú môcť ísť oproti jazde na terajšej ceste prvej triedy plynulou rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu, čo sa odrazí na zrýchlení dopravy,“ tvrdí NDS.

Nákladným dopravcom to podľa nej ušetrí aj spotrebu pohonných látok. „Analýza nákladov a výnosov naznačuje teoretickú úsporu iba zo zrýchlenia prepravovaných tovarov počas 25-ročného obdobia investície na úrovni 12 miliónov eur,“ dodáva NDS.

Neprejazdný ale zatiaľ zostáva diaľničný most pri Mýtnej, ktorý klesol o niekoľko centimetrov. NDS hovorí, že situáciu rieši, stavbári pod piliere mosta vtláčajú tekutý betón a sanovať ho budú niekoľko týždňov.

R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce v číslach NDS

  •  Celková dĺžka: 13,5 kilometra
  • Počet objektov stavby: 148
  • Zmluvná cena: 127 705 627,71 eura
  • Počet mostných objektov: 11
  • Dĺžka mostov: 1,6 km
  • Počet protihlukových stien: 6
  • Celková dĺžka protihlukových stien: 3,9 km

Charakteristika úseku

Trasa rýchlostnej cesty R2 je vedená údolím Krivánskeho potoka, v súbehu so železničnou traťou a cestou I/16, pričom obchádza samotnú dedinu Mýtna z juhozápadu. Rýchlostná cesta je vedená ponad oba dopravné koridory, následne trasa vchádza do katastra obce Divín.

Trasa pokračuje v úzkom páse na úpätí pahorkov Divínskeho hája, kde je jediné miesto s akceptovateľným dopadom na životné prostredie, dôsledkom čoho vznikla potreba na vybudovanie objektov vhodných pre migráciu zveri. Po opustení Divínskeho hája pokračuje trasa severovýchodne od dediny Podrečany v súbehu s cestou I/16 až do konca úseku, kde sa pri Tomášovciach napojí na jestvujúcu cestu I/16.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “Nový úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce pomôže podľa NDS hlavne kamionistom”

  1. Pingback: Pozrite si, ako vyzerá nový úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce

Pridaj komentár