Poltár sa zapojil do projektu na podporu rozvoja sociálnych služieb

Mestský úrad Poltár

POLTÁR – Samospráva mesta Poltár požiadala o poskytnutie dotácie Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Jej cieľom je vytvoriť vhodnejšie podmienky pre seniorov žijúcich v Zariadení sociálnych služieb v Poltári.

„Požiadali sme o dotáciu v sume 5998,50 eur, v prípade schválenia projektu ho mesto dofinancuje desiatimi percentami, teda 666,50 eurami,“ povedal primátor mesta Poltár Peter Sitor.

Mesto plánuje z dotácie zakúpiť modernú interaktívnu obrazovku, ktorá bude slúžiť na rozvoj psychickej a fyzickej stránky klientov zariadenia. Malý spoločenský kút v domove by doplnil nový počítač s príslušenstvom, ktorý by umožnil seniorom vyhľadávať rôzne informácie, správy či komunikovať s rodinnými príbuznými a udržiavať sociálne kontakty.

Spoločenskú miestnosť by oživili dve nové šatníkové skrine a komfort klientom poskytlo 10 pohodlných kresiel. Okrem počítačovej gramotnosti je zámerom projektu vytvoriť aj imobilným klientom lepšie podmienky pre ich pohyb, zdravie a uľahčenie hygieny, preto je jeho súčasťou nákup pojazdnej toalety, či polohovateľnej postele.

Prostredníctvom vyvýšených záhonov chcú klientom v Zariadení sociálnej starostlivosti zasa dopriať účinky gardenterapie. „Venovať sa záhradke je pre klientov relax, ale aj pracovná terapia. Verím, že im tento elán vydrží čo najdlhšie,“ dodal primátor.

Zariadenie je plne obsadené, v súčasnej dobe má 44 klientov. Dopyt po službe mierne prevláda nad možnosťami zariadenia. „Našou prvoradou úlohou ako mesta je vytvárať seniorom také podmienky, aby sa v Zariadení mali dobre, cítili sa pohodlne, a aby im bola poskytnutá adekvátna starostlivosť a kvalitné služby,“ uviedol primátor na záver.

Foto: ilustračné (Mestský úrad Poltár), Sobotnik.sk

Pridaj komentár