POLTÁR: Cieľom mesta nebolo vyvolávať politické rozbroje a napätie, tvrdí primátor

POLTÁR – Cieľom mesta Poltár a primátora Petra Sitora nebolo v piatok (13. 1.), pri oslave 78. výročia oslobodenia mesta vyvolávať politické rozbroje a napätie. Jediným zámerom mesta v spolupráci so Základnou organizáciou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (ZO SZPB) v Poltári je ľuďom pripomenúť históriu vlastného mesta, tak ako sa skutočne stala počas oslobodzovania mesta v roku 1945. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré Sobotnik.sk poskytla Jozefína Očenášová z Kancelárie primátora mesta Poltár.

Sitor počas svojho príhovoru na podujatí uviedol, že je nesprávne z témy konca druhej svetovej vojny robiť politickú tému. „Nemiešajme preto minulosť a súčasnosť, nevytvárajme nezmyselné hádky a poďakujme vojakom, ktorí bojovali, za ich hrdinstvo,“ povedal primátor.

Tvrdí, že tú z nej spravili politici a ľudia, ktorým vyhovuje si vydobýjať politický kapitál touto pomýlenou cestou a takouto nízkou formou. Zdôrazňuje, že ani raz sa počas osláv nespomenulo, že by vedenie mesta podporovalo, či si želalo vojnu na Ukrajine.

Každá vojna je krutá. Prichádzajú v nej o život nevinní ľudia bez ohľadu na vek, pohlavie, politické či náboženské presvedčenie a každý vyhasnutý ľudský život bolí,“ podotkol primátor.

Ako ďalej dodal, je za mierové riešenia situácie a na rozdiel od predošlého vedenia a súčasnej poslankyne NR SR Martiny Brisudovej nepodporuje dodávanie zbraní na Ukrajinu. Dôvod, prečo by krajina napadnutá agresorom nemala dostávať zbrane na obranu svojho vlastného územia, sa v stanovisku neuvádza.

Samospráva tiež tvrdí, že nie je pravda, že na podujatí hrala ruská hymna a bola vyvesená ruská vlajka. „Na žiadosť členov a vedenia ZO SZPB sme púšťali sovietsku hymnu a vyvesená bola tiež sovietska, a nie ruská vlajka, pretože im uplynulé 4 roky nebolo umožnené zo strany vedenia mesta si pripomenúť udalosť podľa histórie. O to viac je smutné, že sa minister obrany SR vyhráža ľuďom, ktorí roky zachovávajú posolstvo mieru, a ktorí sú poslední žijúci pamätníci hrôz druhej svetovej vojny, o ukončení spolupráce vo všetkých formách, vrátane zákazu na oslavách Slovenského národného povstania,“ doplnil primátor.

Ruské vlajky ale na podujatí mali niektorí účastníci, ako vidieť na fotkách z pietneho aktu. Od politického motívu sa ale mesto dištancuje. „Na oslavách išlo o to, vzdať úctu ľuďom, ktorí nasadzovali vlastné životy v zime a chlade pri obrane Slovenska mesta Poltár v roku 1945,“ konštatuje sa v stanovisku.

Samospráva tiež uvádza, že na oslavy okrem iných historikov a pamätníkov pozvali vedúceho vojnovo-pamiatkového oddelenia Adreia Barashkinova a jeho zástupcu Alekseia Nikolajevičova Evplova z ruského veľvyslanectva, aby si spoločne pripomenuli udalosti z toho obdobia.

Všetky ostatné domnienky ohľadom ďalších úmyslov zo strany mesta beriem ako čisté špekulácie a prekrúcanie faktov,“ zakončil Sitor.

Stanovisko mesta je reakciou na vyhlásenie Ministerstva obrany (MO) SR, ktoré sa vymedzilo voči tomu, že na oslavách oslobodenia mesta boli prítomní zástupcovia ruskej ambasády a viali tam ruské i sovietske vlajky. MO SR uviedlo, že konanie v Poltári bolo v absolútnom rozpore s hodnotovým nastavením rezortu, ale aj Slovenskej republiky a celým demokratickým svetom.

Foto: Mesto Poltár

Pridaj komentár