REVÚCA: Výstava HERstory približuje príbehy 15 silných žien

REVÚCA – Do konca januára si obyvatelia a návštevníci Revúcej môžu pozrieť výstavu HERstory, teda v preklade Jej príbeh. Inštalovaná je priamo na verejnom priestranstve.

HERstory je unikátna putovná výstava dokumentujúca udalosti 20. storočia na príbehoch 15 silných žien zo Slovenska. Cez životné príbehy Dalmy Špitzerovej, Magdy Vášaryovej, Ľubice Lacinovej a 12 ďalších dám sa návštevníci môžu oboznámiť s tragickými historickými obdobiami fašizmu, či komunizmu, ale aj zaujímavými informáciami o disente a občianskom odpore proti totalitným režimom,“ uviedol Juraj Rizman z organizácie Post Bellum, ktorá je jej organizátorom.

 Výstavu autorsky pripravila riaditeľka organizácie Post Bellum Sandra Polovková a autorom grafického spracovania výstavy je grafický dizajnér Marek Kianička. Exteriérovú výstavu HERstory si môže široká verejnosť pozrieť do konca januára na Námestí slobody 13/17, za budovou Mestského úradu v Revúcej.

Keď sa pozrieme na históriu, na to ako sa o nej učíme, zistíme, že jej hlavnými rozprávačmi sú najmä muži. Iba výnimočne sa objavujú aj ženy. Preto sme špeciálne pre výstavu HERstory vybrali 15 zaujímavých príbehov žien. Spája ich silná vôľa, ktorá im pomohla presadiť sa, uspieť, alebo dokonca prežiť. Príbehy týchto žien sú inšpiratívnym príkladom, ako sa aj v ťažkej dobe a situácii dá vzoprieť, byť silnými a cieľavedomými. Ženská historická skúsenosť je nesmierne dôležitá a je dôležité, aby sa postupne stala integrálnou súčasťou pamäti národa,“ povedala spoluautorka výstavy Polovková.

Projekt vzniku a putovania výstavy je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie.

Foto: ilustračné

Pridaj komentár