R. SOBOTA: V múzeu vystavujú vtáka, ktorý svojím zobákom dokáže vyvinúť tlak 45 kg

Preparát vtáka - glezg hrubozobý

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dermoplastický preparát vtáka glezga hrubozobého, známeho tiež ako glezg obyčajný, je aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý do 31. januára 2023 vystavuje Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Informovala o tom biologička múzea Monika Gálffyová.

Aj napriek tomu, že sú rozšírené na väčšine územia Slovenska, patria glezgy medzi menej známe vtáky. Hniezdia v nižších až stredných polohách do približne 1000 metrov nad morom, najmä v svetlých listnatých a zmiešaných lesoch. Občas zahniezdia aj vo väčších parkoch, záhradách a sadoch,“ ozrejmila Gálffyová.

Glezgy sú podľa nej pomerne veľké a zavalité. Ich najcharakteristickejším poznávacím znamením je veľký a silný kužeľovitý zobák.Za letu ich môžeme spoznať aj podľa krátkeho chvosta a bieleho pruhu na krídle,“ dodala biologička.

Samičky sú sfarbené menej kontrastne, tlmenejšie ako samce. Ich spev je nenápadný, švitorivý. V hniezdnom období sa živia hlavne živočíšnou potravou – hmyzom, pavúkmi a inými bezstavovcami. Po vyhniezdení začne v potrave prevládať rastlinná zložka – dužinaté plody, výhonky, neskôr semená stromov a bylín.

Mohutným zobákom dokážu vyvinúť tlak až 30 – 45 kg a tak rozlúsknuť aj kôstky čerešní a sliviek. Naše populácie trávia zimu väčšinou v západnej a južnej Európe, no niektoré jedince prezimujú u nás,“ povedala Gálffyová.

Práve v zimnom období môžeme tohto vtáka najjednoduchšie pozorovať na kŕmidlách, ktoré často navštevuje. Radi si tu pochutnajú na slnečnicových semienkach, prípadne orechoch.

Prezentovaný jedinec – samček – uhynul v apríli 2020 v obci Muránska Lehota, pravdepodobne po náraze do prekážky. Takéto nárazy, najčastejšie do okien alebo iných sklenených plôch, napríklad zastávok, sú veľmi častou príčinou úhynu vtákov v mestách a obciach,“ podotkla biologička.

V sklenených plochách sa odráža okolitá krajina, alebo sú celkom priehľadné. Vtáky ich preto nezaregistrujú, snažia sa cez ne preletieť a dôsledkom nárazu hynú. Dá sa tomu zabrániť napríklad nalepením nálepiek v rozostupoch približne 15 cm alebo namaľovaním vzoru (viac informácii na www.vtaky.sk).

Zdroj a foto: GMM

Pridaj komentár