Darcovia krvi v rožňavskej nemocnici zažili netradičný Valentín na transfúzke

ROŽŇAVA – Valentínska výzdoba, tematické darčeky, sladké prekvapenia či zámky lásky. To všetko čakalo v „romantický“ deň 14. februára na darcov, ktorí prišli darovať krv na hematologicko-transfúziologické oddelenie v rožňavskej nemocnici. Informovala o tom PR špecialistka siete Svet zdravia Bianka Krejčíová.

„Spolu prišlo darovať krv 42 darcov, z toho 18 bolo prvodarcov z Gymnázia P. J. Šafárika v Rožňave. Prvodarcovia spoznali aj svoje krvné skupiny a všetci sa spoločne zapojili do zábavného valentínskeho prieskumu, ktorý prezradí, ‚čo spája ľudí s rovnakými krvnými skupinami‘,“ ozrejmila Krejčíová.

Zdravotníci na hematologicko-transfúziologických oddeleniach sa častokrát stretávajú s tým, že darcovia nevedia, akú majú krvnú skupinu.

V prípade vážnej autonehody, náhlej straty množstva krvi či rôznych iných zdravotných komplikáciách a nepredvídateľných situáciách je však podstatné, aby človek poznal svoju krvnú skupinu. Rovnako dôležité je poznať aj jej Rh faktor. Môže to totiž v rozhodujúcich situáciách pomôcť zachrániť život nám aj našim blízkym. Práve preto v nemocnici spojili netradičný valentínsky zážitok so spoznávaním krvných skupín.

Tento výnimočný odber krvi, pri ktorom darcovia pomôžu pacientom, ktorí to najviac potrebujú a sami si pomôcť nevedia, môžu na rožňavskej transfúzke darcovia zažiť do 24. februára.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár