Fiľakovo pri výstavbe továrne zachová vojenský bunker

FIĽAKOVO. Vo Fiľakove sa začiatkom februára odštartovala výstavba novej výrobnej haly určenej pre ľahký priemysel. Vyrastie v najstaršej časti priemyselnej zóny, na mieste, kde stála pôvodná smaltovňa. Samospráva v príprave projektu zohľadnila aj historické aspekty a rozhodla sa zachovať jednu zo stien starej smaltovne. V nej sa nachádza aj vojenský bunker, nazývaný „einmannbunker“.

„Naším zámerom je zakonzervovať jeden z posledných stojacich múrov smaltovne, v ktorej sú aj zachované okenné otvory. Bude súčasťou oplotenia a pripomienkou našej priemyselnej histórie,“ vyjadril sa primátor Attila Agócs. Súčasťou múru je aj vojenský bunker z obdobia II. svetovej vojny.

Vizualizácia novej výrobnej haly a s bunkrom v oplotení.

Podľa pracovníka Hradného múzea a zakladajúceho člena miestneho Bunker teamu Mariana Mesiarika sa podobné bunkre nazývajú „einmannbunker“. Ako už z nemeckého pôvodu slova vyplýva, určené boli pre jedného človeka – vojaka alebo strážnika.

„Slúžili na sledovanie okolia počas bombardovania. Bol v nich člen továrenskej stráže alebo vojak, ktorý sledoval, kam padajú bomby a pokiaľ nejaká nevybuchla, vedel o nej. Strážili počas náletov aj samotnú továreň, napríklad pred zlodejmi,“ ozrejmil Mesiarik.

Malé vojenské opevnenie Einmanbunker v areáli bývalého Kovosmaltu Fiľakovo

Podobné sledovacie body vznikali počas vojny najmä v blízkosti tovární a železničných staníc, ktoré boli v tom čase kľúčovými lokalitami.

Ako Mesiarik ďalej doplnil, počas prieskumu fiľakovských bunkrov narazili aj na jednu zaujímavosť. „V jednom z nich sme našli rádiovú anténu, čo naznačuje, že jednotlivé bunkre boli v rádiovom spojení, vďaka čomu spolu vedeli strážnici komunikovať,“ dodal na záver.

Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa mesta. Sobotník.sk

Pridaj komentár