FIĽAKOVO: Začala sa výstavba novej výrobnej haly v priemyselnej zóne

FIĽAKOVO – V mieste zbúranej smaltovne, v najstaršej časti priemyselnej zóny vo Fiľakove, uložili základný kameň novej výrobnej haly. Po päťročných prípravách a byrokratických peripetiách sa tak projekt revitalizácie priemyselnej zóny dostal do ďalšej fázy. Výrobná hala, určená pre ľahký priemysel, bude hotová do konca septembra.

Hoci na konci roka 2022, po enormnom náraste cien, hospodárskej kríze a inflácii hrozilo, že projekt bude musieť mesto vzdať, samospráve sa podarilo získať dostatok financií na jeho realizáciu.

V utorok 7. februára 2023 primátor Attila Agócs, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter a predseda rozvojovej komisie Novohradskej župy Béla Varga uložili základný kameň novej haly, čím sa odštartovala jej výstavba. Ako odkaz pre ďalšie generácie uložili do základov aj časovú kapsulu s vizualizáciou projektu, historickými fotkami, listom a ďalšími drobnými predmetmi. Realizátorom stavby je spoločnosť Metrostav.

Samospráva projekt realizuje z troch zdrojov. Približne 2,1 milióna eur získalo vo forme dotácie z cezhraničného projektu INTERREG, ďalších vyše 1,1 milióna priloží z úveru. Spoluinvestorom projektu sa stal aj BBSK, ktorý do výstavby vložil 400-tisíc eur.

Dnes ukladáme základný kameň, ktorý je základným kameňom pre lepšiu budúcnosť obyvateľov tohto kraja, pre lepšiu a súdržnejšiu komunitu a pre lepšiu budúcnosť detí, ktoré žijú v tomto regióne. Zásluhy patria vedeniu mesta a jeho partnerom, ktorí sa svojou vytrvalosťou a húževnatosťou, ktoré skutočne veľmi potrebovali, zaslúžili o to, že tu dnes môžeme stáť,“ povedal predseda Lunter s tým, že kraj do projektu vstúpil, keď sa primátor rozhodoval, či tento projekt neukončí.

Bolo to v čase, keď dramaticky narástli všetky ceny materiálov a keď dostal odpoveď z ministerstva hospodárstva a ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, že štát nevie pomôcť. Som presvedčený, že takáto priemyselná hala znamená pre tento región budúcnosť. Preto som neváhal a presvedčil poslancov, aby sme prispeli sumou 400-tisíc eur, za čo sa im chcem poďakovať,“ dodal.

Kvôli navyšovaniu cien na trhu musela samospráva pristúpiť k zníženiu plochy výrobnej haly na polovicu, administratívnu budovu a infraštruktúru však postaví v plnom rozsahu. V rámci nej napríklad samostatnú trafostanicu, čističku odpadových vôd či nový prístup zo Šávoľskej cesty.

Podľa primátora Agócsa infraštruktúra poslúži do budúcna aj k revitalizácii ďalších častí priemyselného areálu. „Veľká časť je už teraz v majetku mesta, podarilo sa nám odkúpiť približne dva hektáre. Ak sa všetko podarí, tak by sme vedeli v budúcnosti ísť aj ďalej a obnoviť ďalšie budovy,“ priblížil primátor.

Ako ďalej pokračoval, na začiatok vytvoria približne 30 nových pracovných miest s tým, že v prípade potreby je možné takmer okamžite výrobnú plochu i počet pracovných miest zdvojnásobiť.

V priemyselnej zóne ešte nedávno pracovalo skoro dvetisíc ľudí, no v posledných rokoch toto číslo neustále klesá. V súčasnosti to môže byť približne tisíc ľudí, takže sme stratili množstvo pracovných miest,“ spresnil primátor a dodal, že niekdajšie fiľakovské zastupiteľstvo iniciovalo výstavbu miestnej továrne na zelenej lúke presne pred 120 rokmi.

Vieme aký rozkvet, koľko pracovných miest to pre naše mesto prinieslo v 20. storočí. V závode pracovalo v najlepších rokoch tri- až štyritisíc ľudí. Dúfam, že táto investícia na brownfielde odštartuje, samozrejme proporčne, podobne pozitívne procesy,“ uzavrel.

V spolupráci s agentúrou SARIO už mesto do novej výrobnej haly hľadá investora. Určená bude pre ľahký, predovšetkým kovospracujúci alebo drevospracujúci priemysel. Hala má byť dokončená do konca septembra.

Pridaj komentár