Mestskí policajti riešia priestupky najmä napomenutím. Poslancom sa to nepáči

LUČENEC. Mestská polícia v Lučenci za minulý rok vyriešila z 510 priestupkov 380 napomenutím, predovšetkým v oblasti znečisťovania životného prostredia. Polícii to na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva vytkol poslanec Jozef Oravec ako nedostatočné riešenie.

Podľa Oravca boli zo strany zastupiteľstva pre mestskú políciu vytvorené maximálne vhodné podmienky na ich efektívnu prácu. „Či už personálne alebo technické podmienky – vozidlá, výstroj, kamerový systém atď. Nech sa však členovia polície snažia akokoľvek, myslím si, že nie sú manažérsky vedení efektívne,“ vytkol Oravec.

Poslanec náčelníkovi mestskej polície Jánovi Tučekovi vytkol prílišnú benevolenciu voči priestupcom. „Keď drvivú väčšinu prípadov vyriešite napomenutím, môžete príslušníkov zamestnávať aj 100 rokov, vždy budú znečisťovatelia tieto priestupky páchať,“ poznamenal s tým, že sa mu nepozdáva ani priemerná výška udelených pokút. „Priemerná bloková pokuta je 14,50 eur. To nemá žiadny preventívny charakter. Znovu iba vybíjate sily a energiu príslušníkov mestskej polície.“

Zbor musí podľa neho reflektovať na požiadavky obyvateľov mesta. „Potrebujeme tu mať bezpečnosť a verejný poriadok. Tu vidím problém,“ pokračoval. Nepozdával sa mu ani podľa neho nízky príjem zboru z výjazdov k poplachom či podľa neho nedostatočná preventívna práca na školách. „Kým som bol v rade školy na L. Novomestského, rozprával som sa so zamestnancami a povedali mi, že si ani nepamätajú, kedy naposledy tam bola preventistka.“ Oponovala mu primátorka Alexandra Pivková. „Náčelník mi predkladá harmonogram preventistky a vidím, že pravidelne na školy chodí. Pozriem si konkrétne Laca Novomeského, lebo vidím, že je aktívna.“ Reagovala aj na podnet poslanca o priestupkoch. „Vieme, že tu máme ľudí, od ktorých sú pokuty veľmi ťažko vymožiteľné. Ak nájdeme recept, ako sa to dá, budeme všetci vďační,“ poznamenala.

S podnetom Oravca súhlasil aj poslanec Tomáš Šurik. „Občan sa necíti v bezpečí tým, že zavolá 159. Toto je hlavný problém mestskej polície, tu by sme mali hľadať priestor. Aby boli veci doriešené nie len napomenutím po tom, ako ich občania nahlásia. Či už pred Tesco alebo iné lokality volajú viackrát, príslušníci prídu, tým sa vysmejú, možno im aj vynadajú a odídu. Žiadny rešpekt tam potom nie je.“

Na výhrady poslancov reagoval aj náčelník mestskej polície Tuček. „Riešiť väčšinu priestupkov napomenutím nám umožňuje zákon, je to jeden z legitímnych spôsobov doriešenia priestupku. Jedná sa väčšinou o tých istých ľudí z marginalizovanej komunity, ktorí vyberajú koše a robia v meste neporiadok. Nevidím iný spôsob, ako napomenutím. Blokovú pokutu nie je možné realizovať, vzhľadom na ich finančnú situáciu. Suma je nevymožiteľná, mesačne odstupujeme blokové pokuty mestskému úradu, kde sa tým zaoberá exekútor. Vieme vytiahnuť, koľko sa nám podarilo financií získať späť a koľko stáli administratívne úkony, ktoré nemajú efekt,“ ohradil sa.

Poslanec Oravec napokon náčelníkovi navrhol hľadanie spoločného riešenia. „Ja nehovorím, že robíte niečo nezákonné, len to, že tento spôsob sa míňa účinku. Ponúkam vám stretnutie, aby sme si prešli všetko, čo potrebujete. Všetko, čo ste zatiaľ požadovali na zastupiteľstve, ste dostali. S kolegami potrebujeme vedieť, čo vlastne potrebujete, lebo nechcem počúvať výhovorky, ale riešenia,“ vyzval Oravec.

„Hocikedy sa môžeme stretnúť, môj telefón je zverejnený. Ak riešenia sú, nájdeme ich,“ uzavrel Tuček.

Sobotník.sk

Pridaj komentár