Rodina regionálnych produktov s certifikátom sa rozrástla o nových členov

Z odovzdávania regionálnej značky.

RIMAVSKÁ SOBOTA. Značka Regionálny produkt GEMER-MALOHONT pozná nových držiteľov tohto významného ocenenia. Slávnostné udeľovanie certifikátov sa konalo ako súčasť folklórneho programu Fašiangy v Dome osvety, ktorý 28. januára organizovalo Gemersko–malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote.

Značku Regionálny produkt GEMER-MALOHONT získali 20 výrobcovia a štyria poskytovatelia služieb:

– ručne paličkovaná gemerská čipka – Mgr. Angela Czntelová, Rožňava
– paličkovaná čipka – Anna Urbánová, Rožňava
– včelí med, včelí peľ – BeeLaboratory s.r.o., Rimavská Sobota
– med, medovina, propolis a peľ – Boris Slatinský, Klenovec
– figurálna tvorba, dečky, goliere a bižutéria – Dagmar Dieová, Betliar
– úžitkové a dekoračné keramické objekty – Bc. Daniela Bödová, Jesenské
– výrobky zo 100% ovčieho mlieka – EPPROS, s.r.o., Bratislava (Muránsky salaš)
– paličkovaná čipka – Eva Csuporiová, Rožňava
– výroba modrotlače a výrobky z nej – Ing. Lucia Dovalová, Klenovec
– drevorezba, ručné vypaľovanie – Jozef Kilík, Lenka
– penový/sušený koláčik – Drahoslava Krankušová/DADA, Hnúšťa
 – med – Matej Hudec, Tisovec
– Súťaž vo varení gemerských guliek – Mesto Jelšava, Jelšava
– Apiterapia – oddych v apidomčeku – Oskar Tóth, Riečka
– výrobky zo samorastov – Pavel Ferdinandy, Revúca
– Ubytovňa TIS – Rastislav Roško, Tisovec
– dekoračná keramika – Renáta Kseničová, Rožňava
– kožené výrobky, šitie kamizoľov a baraníc – Rudolf Kubej, Revúca
– drotárske výrobky – Simona Rogosová, Rožňava
– Revúcke guľky – Súkromná stredná odborná škola, Revúca
– maľované textilné výrobky – Viera Sarvašová, Hnúšťa
– med a propolis – Zoran Vančík, Klenovec
– včelárske kurzy a workshopy – Občianske združenie kRaj, Závada (adresa edukačnej včelnice Liešenica)
– domáce sirupy – Zuzana Šarkanová, Vrbovce

Regionálne značenie v regióne Gemer-Malohont zasahuje na územie štyroch okresov – Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava a sčasti do okresu Poltár. Od jeho založenia sa vyhlásilo a vyhodnotilo 7 výziev na predkladanie žiadostí o udelenie značky. Dokopy je v súčasnosti certifikovaných už 64 výrobkov, skupín výrobkov, resp. služieb. Ochranná známka, ktorú tieto produkty alebo služby získali, je zárukou toho, že sa vyrábajú v regióne Gemer-Malohont a spĺňajú prísne hodnotené kritériá. Cieľom značky je podporiť miestnych výrobcov alebo poskytovateľov služieb, ktorí sa podieľajú na rozvoji regiónu a budovaní jeho dobrého mena.

Koordináciu značky preberá OOCR GEMER

Na podujatí bolo zároveň odovzdané pomyselné žezlo, ktoré od Miestnej akčnej skupiny (MAS) MALOHONT prebrala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) GEMER. Prevzala tak na seba zodpovednú úlohu koordinátora jednej z najúspešnejších značiek regionálnych produktov na Slovensku.  „Od roku 2013 budujeme rodinu regionálnej značky Gemer-Malohont. Nastal čas na zmenu a nové nápady. Želám značke veľa konzumentov, dobré trhy a veľa objednávateľov, aby sa tento zabudnutý kraj dostal do povedomia mnohých ľudí,“ povedala Oľga Maciaková, predsedníčka MAS MALOHONT.

Štafetu koordinátora značky prevzal riaditeľ OOCR GEMER Jaroslav Hric. „Nie je to len o pekných fotkách, ale najmä o autentických zážitkoch, o autentických výrobkoch a o autentických chutiach a vôňach, ktoré prezentujú aj regionálne produkty, výrobky, či služby. Veríme v úspešnú spoluprácu OOCR GEMER s miestnymi akčnými skupinami, Gemersko-malohontským osvetovým strediskom, ako aj s miestnymi výrobcami aj v ďalšom období.“

O príjemnú atmosféru počas odovzdávania certifikátov sa v rámci podujatia Fašiangy v Dome osvety postarali folkloristi, heligónkari aj ženské spevácke skupiny z Malohontu. Pre pozvaných hostí a širokú verejnosť bola v priestoroch Domu osvety pripravená prezentácia tvorby remeselníkov a ochutnávka regionálnych špecialít, kde mali zúčastnení možnosť ochutnať Revúcke guľky, penový/sušený koláčik od pani Krankušovej, syrové výrobky z Muránskeho salaša či Muránske buchty certifikované už v roku 2018. Súčasťou ochutnávky bolo aj ríbezľové víno Pádár z vinárstva z Padaroviec. O servírovanie jedál a nápojov sa postarali žiaci Súkromnej strednej odbornej školy v Revúcej. Celou slávnostnou akciou sprevádzal moderátor Juraj Genčanský, ktorý prítomným pripomenul aj tradície fašiangových dní.

Sobotník.sk, zdroj: Ing. Lucia Vargová, marketingová koordinátorka OOCR GEMER. Foto: OOCR GEMER.

Pridaj komentár