REVÚCA: Workshop predstaví, čo je to stará zápästková technika

Zápästková technika

REVÚCA – Priaznivcov tradičných remesiel budúcu stredu a štvrtok (1. a 2. marca 2023) tím Mesta kultúry Revúcej srdečne pozýva do Mestského domu kultúry v Revúcej na dvojdňový workshop pletenia, kde bude prezentovaná stará zápästková technika. Začína sa o 15:00.

„Zápästky boli v minulosti súčasťou mužského odevu a slúžili na stiahnutie širokých rukávov košieľ na zápästí, zároveň chránili zápästie pri práci a pred mrazom. Ich výroba bola rozšírená na Horehroní, Spiši, Zamagurí, Liptove, ale aj u nás na Gemeri,“ ozrejmil tím.

Zápästky jednotlivých regiónov sa odlišovali materiálom, veľkosťou, farbou i vzorom. Zápästkovou technikou sa tvorili aj iné výrobky, napríklad papuče, rukavice či koberčeky.

„Na dvojdňovom workshope v Meste kultúry Revúca si účastníci budú môcť touto technikou vyrobiť napríklad kabelku, vrecko na mobil či tablet, puzdro na okuliare a iné užitočné doplnky. Na výrobu budeme používať vlnu, ale aj recyklované staré bavlnené tričká. Výsledkom budú jedinečné módne doplnky vyrobené technikou 19. storočia. Workshop povedie lektorka Eva Sojková,“ dodal tím.

Pridaj komentár