Železnice začali s rekonštrukciou vlakovej zastávky

„Malá stanica“ vo Fiľakove. Zdroj: Mesto Fiľakovo

FIĹAKOVO. V decembri vstúpil do platnosti nový grafikon vlakovej dopravy, ktorý vyvolal nespokojnosť aj medzi Fiľakovčanmi. Po novom rýchliky ani väčšina osobných vlakov nemá výstupnú ani nástupnú zastávku na hlavnej železničnej stanici. Jej funkciu nahradila vlaková zastávka, známa ako „malá stanica“. Po vlne nespokojnosti a petícii síce nový grafikon nezrušili, železnice však prisľúbili rekonštrukciu schátranej budovy na zastávke. V decembri svoj prísľub začali plniť.

Ako informovala Ria Feik Achbergerová, riaditeľka odboru komunikácie a marketingu Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), stavenisko odovzdali realizátorovi stavby 13.decembra a hneď sa aj pustili do rekonštrukčných prác. „V decembri boli vymenené strecha i okná, opravená kanalizácia a zahájené búracie práce v interiéri,“ ozrejmila. Celková rekonštrukcia bude podľa jej slov zahrňovať výmenu strechy a výplňových konštrukcií, opravu sociálnych zariadení, vnútorných omietok, malieb stien a stropov, výmenu podláh, opravu elektroinštalácie, vykurovania i fasády. „Čiastočne sa objekt oplotí pre zamedzenie vzniku nelegálnych skládok odpadu v jeho okolí a zriadi sa prístup pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu,“ doplnila s tým, že na obnovu časti oznamovacej techniky pripravujú projektovú dokumentáciu.

Napriek obnove budovy na zastávke pokladne neotvoria. ZSSK (Železničná spoločnosť Slovensko, pozn. aut.) v priebehu prípravy zmluvy odstúpila od pôvodného zámeru predaja cestovných lístkov. Predaj bude zabezpečený len cez automat. Na zastávke bude cestujúcim slúžiť čakáreň, kamerový systém, jednoduché informácie a hygienické zariadenia. V prípade záujmu z podnikateľského prostredia bude vytvorený aj priestor na prenájom na poskytovanie ďalších služieb,“ spresnila.

Ako ďalej pokračovala, ŽSR neplánujú zrekonštruovať okolie budovy, vybudovať nové parkovacie miesta ani komplexnejšie riešiť dopravu. „V rámci stavby sa s budovaním parkovacích miest neuvažovalo. Vzhľadom pre krátkosť času od rozhodnutia na zastavovania vlakov na zastávke Fiľakovo v GVD 2022/2023 sa ŽSR prioritne rozhodli opraviť priestory zastávky Fiľakovo. V súčasnosti ŽSR nedisponuje v okolí zastávky budovy pozemkami, ktoré by sa dali využiť na realizáciu parkoviska.“ Počas prebiehajúcej rekonštrukcie neobnovia ani nástupisko. „V rámci pripravovanej investičnej akcie „Komplexná rekonštrukcia koľajového zvršku Holiša – Fiľakovo“ je plánovaná prestavba nástupiska a osvetlenia, vrátane priestoru medzi koľajou na budovou zastávky. Táto akcia s aktuálne vykonávanou opravou zastávky priamo nesúvisí a nie je zatiaľ zaradená do realizácie v rámci plánu investícií v roku 2023.“

Rekonštrukcia budovy je podľa Feik Achbergerovej vyčíslená na bezmála 410-tisíc eur. „Suma zahŕňa projekčné práce aj realizáciu, inžiniersku činnosť, geodetické práce a autorský dohľad,“ uzavrela s tým, že rekonštrukcia má byť dokončená do siedmich mesiacov.

Zdroj: Mgr. Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa mesta / Fiľakovské zvesti 01/2023

Pridaj komentár