Banskobystrický kraj

BBSK nahradí na svojich podujatiach „komerčné“ občerstvenie regionálnymi produktmi, aj z Gemera a Novohradu

BBSK – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) nahradí komerčne vyrábané trvanlivé pochutiny i čerstvé pekárenské výrobky, ktoré podáva v rámci občerstvenia na svojich rokovaniach a podujatiach, regionálnymi produktmi. Tie dnes počas Regionálnych raňajok predstavili vedeniu kraja zástupcovia Rozvojovej agentúry BBSK, ktorá s lokálnymi výrobcami spolupracuje v projekte Regionálnych pultov.

Vybrali sme producentov, s ktorými je výborná spolupráca a sú flexibilní. Vieme takto nahradiť napríklad bylinkové čaje, slané krekry, rôzne sladké keksíky alebo džúsy za regionálne vyrábané sirupy. Pri väčších plánovaných podujatiach dokážeme ponúknuť štrúdle, pagáčiky a iné čerstvé pekárenské výrobky od lokálnych výrobcov,“ vysvetlila Mária Ursínyová z Rozvojovej agentúry BBSK, ktorá má projekt Regionálnych pultov na starosti.

Cieľom je najmä podporiť výrobcov z regiónu a dostať ich do širšieho povedomia. Konkrétne pôjde napríklad o sušienky z Hontu, medovníčky z Novohradu, pečivo z Horehronia a Podpoľania, výrobky z arónie z Pohronia alebo bylinkové čaje a sirupy z Gemera.

Spolupracujeme s producentmi, ktorých výrobky spĺňajú kritériá udržateľnosti, využívajú miestne suroviny a minimalizujú uhlíkovú stopu. Osobne ma veľmi teší, kam sme sa s týmto projektom posunuli a bude pre mňa veľká česť ponúknuť tieto výrobky aj počas mojich stretnutí na najvyššej protokolárnej úrovni. Som nadšený z prezentácie, ktorú tu kolegyne pripravili, človek má z takéhoto občerstvenia s osobným príbehom úplne iný pocit,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Okrem občerstvenia nahradí župa aj ikebany z čerstvých kvetov, ktoré doposiaľ zdobili stoly pri podujatiach na najvyššej úrovni, kyticami od miestnych pestovateľov či trvanlivými aranžmánmi zo sušených kvetín.

Počítame s tým, že lokálna produkcia, vyrábaná v malom, bude o niečo drahšia. Jej hodnota je však omnoho vyššia, pretože sú za ňou ľudia z nášho kraja, ktorí v ňom zostali a našli uplatnenie. Na úrovni predsedu hovoríme o čiastkach za občerstvenie a catering ročne rádovo v stovkách eur, takže významný zásah do rozpočtu nepredpokladáme,“ uzavrel riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.

Foto: ilustračné

Sobotnik.sk

Recent Posts

HODEJOV: Nočné popíjanie zakončila vražda sekerou (VIDEO)

Nočné popíjanie v dedine Hodejov na juhu Rimavskosobotského okresu sa skončilo tragicky. Vyvrcholilo hádkou, na…

24 hodín ago

Vojna v Múzeu Betliar pokračuje. Riaditeľka Predajňová avizuje trestné oznámenia, zamestnanci sa bránia

Spory medzi zastupujúcou riaditeľkou Múzea Betliar Andreou Predajňovou a časťou zamestnancov vstúpili do pomyselného ďalšieho…

2 dni ago

Výrobca obuvi, ktorý má prevádzku aj v Klenovci, zatvára jeden zo svojich závodov

Výrobca športovej obuvi Lowa, ktorý má na Slovensku štyri prevádzky, zatvára jeden z týchto závodov.…

2 dni ago

MAS Malohont navštívili štátni tajomníci. Dozvedeli sa o projektoch i problémoch regiónu

Minulý týždeň prebiehali po celom Slovensku Dni otvorených dverí MAS pre odbornú verejnosť, do ktorých…

3 dni ago

Vo Fiľakove otvorili Centrum zdieľaných služieb, pomôže takmer dvadsiatke obcí

V pondelok 14. apríla oficiálne odovzdali do užívania centrum zdieľaných služieb, ktoré sídli v podnikateľskom inkubátore na…

3 dni ago

ROŽŇAVA: Vodička po nehode s kamiónom napokon zomrela v nemocnici

Vodička z havarovaného auta napokon svojim zraneniam podľahla v košickej nemocnici. Zostali po nej dve…

5 dní ago