Banskobystrický kraj

BBSK nahradí na svojich podujatiach „komerčné“ občerstvenie regionálnymi produktmi, aj z Gemera a Novohradu

BBSK – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) nahradí komerčne vyrábané trvanlivé pochutiny i čerstvé pekárenské výrobky, ktoré podáva v rámci občerstvenia na svojich rokovaniach a podujatiach, regionálnymi produktmi. Tie dnes počas Regionálnych raňajok predstavili vedeniu kraja zástupcovia Rozvojovej agentúry BBSK, ktorá s lokálnymi výrobcami spolupracuje v projekte Regionálnych pultov.

Vybrali sme producentov, s ktorými je výborná spolupráca a sú flexibilní. Vieme takto nahradiť napríklad bylinkové čaje, slané krekry, rôzne sladké keksíky alebo džúsy za regionálne vyrábané sirupy. Pri väčších plánovaných podujatiach dokážeme ponúknuť štrúdle, pagáčiky a iné čerstvé pekárenské výrobky od lokálnych výrobcov,“ vysvetlila Mária Ursínyová z Rozvojovej agentúry BBSK, ktorá má projekt Regionálnych pultov na starosti.

Cieľom je najmä podporiť výrobcov z regiónu a dostať ich do širšieho povedomia. Konkrétne pôjde napríklad o sušienky z Hontu, medovníčky z Novohradu, pečivo z Horehronia a Podpoľania, výrobky z arónie z Pohronia alebo bylinkové čaje a sirupy z Gemera.

Spolupracujeme s producentmi, ktorých výrobky spĺňajú kritériá udržateľnosti, využívajú miestne suroviny a minimalizujú uhlíkovú stopu. Osobne ma veľmi teší, kam sme sa s týmto projektom posunuli a bude pre mňa veľká česť ponúknuť tieto výrobky aj počas mojich stretnutí na najvyššej protokolárnej úrovni. Som nadšený z prezentácie, ktorú tu kolegyne pripravili, človek má z takéhoto občerstvenia s osobným príbehom úplne iný pocit,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Okrem občerstvenia nahradí župa aj ikebany z čerstvých kvetov, ktoré doposiaľ zdobili stoly pri podujatiach na najvyššej úrovni, kyticami od miestnych pestovateľov či trvanlivými aranžmánmi zo sušených kvetín.

Počítame s tým, že lokálna produkcia, vyrábaná v malom, bude o niečo drahšia. Jej hodnota je však omnoho vyššia, pretože sú za ňou ľudia z nášho kraja, ktorí v ňom zostali a našli uplatnenie. Na úrovni predsedu hovoríme o čiastkach za občerstvenie a catering ročne rádovo v stovkách eur, takže významný zásah do rozpočtu nepredpokladáme,“ uzavrel riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.

Foto: ilustračné

Sobotnik.sk

Recent Posts

Novou riaditeľkou Múzea Betliar bude Rimavskosoboťanka Andrea Predajňová

Múzeum Betliar bude mať od 25. novembra 2024 novú zastupujúcu riaditeľku. Stane sa ňou Andrea…

12 hodín ago

LUČENEC: Chodec, ktorého zrazil 18-ročný vodič, zomrel. Polícia nepozná jeho totožnosť

Chodec, ktorého v lokalite Hladký Majer zrazil 18-ročný vodič, svojim zraneniam na mieste podľahol. Celý…

19 hodín ago

Prvý sneh spôsobil veľké komplikácie na cestách, vodiči hlásia kolóny aj autá mimo cesty

Prvý sneh aktuálnej zimnej sezóny spôsobil na cestách Gemera-Malohontu a Novohradu komplikácie. Celý článok Prvý…

22 hodín ago

Pri Lučenci auto zrazilo chodca, ošetrujú ho zdravotní záchranári

Štyria príslušníci HaZZ na jednom kuse techniky zasahujú pri nehode, ktorá sa stala neďaleko mesta…

2 dni ago

R. SOBOTA: Nový LIDL je modernejší, ale aj väčší ako pôvodná predajňa

RIMAVSKÁ SOBOTA – Od štvrtka 21. novembra 2024 môžu obyvatelia Rimavskej Soboty a celého regiónu…

2 dni ago

Pri nehode kamióna a osobného auta na hlavnom ťahu zahynul človek

Jeden človek zahynul pri dopravnej nehode, ktorá sa stala na hlavnom južnom ťahu I/16 medzi…

4 dni ago