V Revúcej a na Prednej Hore sa predstaví divadlo Kontra s predstavením Lampedusa

REVÚCA – Spišsskonovoveské divadlo Kontra sa v Revúcej a v Odbornom liečebnom ústave Predná Hora (OLÚP) uskutoční predstavenie Lampedusa. Vo štvrtok 16. marca 2023 o 9:00 bude predstavenie v OLÚP, o 18:00 v Mestskom kultúrnom dome v Revúcej.

Taliansky ostrov Lampedusa sa stal v uplynulom období stredobodom pozornosti Európy. V médiách rezonuje najmä v súvislosti s utečeneckou krízou a obrovským a nelegálnym prílevom utečencov zo severnej Afriky. Niektorým z nich sa ostrov podarí dosiahnuť, iní v studených vodách Stredozemného mora prichádzajú o svoje životy.

Divadelnú hru na túto tému s rovnomenným názvom Lampedusa z pera britského dramatika Andersa Lustgartena na Slovensku ako prvé spracovalo a uviedlo Divadlo Kontra zo Spišskej Novej Vsi. Už najbližší štvrtok 16. marca ju formou scénického čítania predstaví pacientom Odborného liečebného ústavu Predná Hora, ako aj širokej verejnosti v Meste kultúry Revúca

Trojica hercov v predstavení rozvinie témy prisťahovalectva, údajnej biedy, zúfalstva, nádeje, prosperity a medziľudskej empatie. Divák vstúpi do sveta tých, ktorých úlohou je na Lampeduse presadiť nové tvrdé pravidlá: talianska pobrežná stráž a vymáhač dlhov z Leeds. Ako to robia? A čo sa s nimi stane? Tento vážny text podľa autora pretkaný decentným humorom ukazuje, že veľa vecí vo svete – ak nie úplne všetko – je neviditeľne prepojených, čím ďalej tým viac.

Divadlo Kontra je profesionálne divadlo so stálou scénou v Spišskej Novej Vsi. Sústreďuje sa na medzinárodne úspešné dramatické diela, ktoré na Slovensku neboli doposiaľ uvedené. Za svoje autorské predstavenia i adaptácie boli ocenení na prestížnych podujatiach doma i v zahraničí. Divadlo Kontra sa v rámci programu Mesta kultúry Revúca doposiaľ predstavilo s inscenáciami „Nenávidím“, „Life kouč“ a „Hamlet“.

Foto: ilustračné

Pridaj komentár