Zasadnutie zastupiteľstva sa opäť vyostrilo. „Nakoniec tu budeme všetci za chu*ov,“ reagoval poslanec

POLTÁR. Zasadnutie mestského zastupiteľstva v Poltári sa opäť skončilo vyostrenou hádkou. Po debate, ktorú rozprúdili dve obyvateľky mesta, chcela bývalá primátorka podať trestné oznámenie. Poslanci vyčítali primátorovi, že vyhrocuje hádky.

Konflikt sa začal na konci zasadnutia, kedy v rámci diskusie vystúpili dve obyvateľky, ktoré mali otázky na bývalú primátorku, dnes poslankyňu Máriu Brisudovú. Jednu z nich zaujímal jej názor na to, že jej v tom čase stranícky kolega, poverený minister obrany Jaroslav Naď „nazval Poltár háveďou v reakcii na tie oslavy oslobodenia 13. januára,“ vytkla jej obyvateľka, ktorú poslankyňa nazvala Elenkou. „Či zdieľa jeho názor,“ radila jej v otázke druhá obyvateľka. „… A nielen to povedal, ale že sme dezoláti, mňa to doslova uráža,“ dodala. Následne vytkla Brisudovej aj to, že kritizuje „mierové pochody“ a nezúčastnila sa zhromaždenia v Poltári. „Keď si za mier, mohla si prísť.“

Dotazujúce sa obyvateľky.

Brisudová reagovala, že sa nebude vyjadrovať k názorom a výrokom iných ľudí, iba ku svojim vlastným. Tiež podotkla, že otázky k jej pôsobeniu v parlamente nepatria na zasadnutie mestského zastupiteľstva.  Na jej neúčasť na pochode reagovala: „V Národnej rade SR sú poslanci, ktorí reprezentujú taký názor, aký máš ty. A potom sú tu poslanci, ktorí si myslia, že ideálne smerovanie Slovenska je proeurópske, a to som ja. Ja nereprezentujem tvoj názor. Obráť sa na nich… Ja na mierové pochody, ktoré organizuje mestská samospráva, aj keď mali byť bez organizátora, nebudem chodiť.“

Do diskusie medzi obyvateľkou a poslankyňou sa pripojil primátor Sitor. „Ja si myslím, že tou prvou otázkou si asi smerovala tam, že keďže pani poslankyňa Brisudová je z Poltára a je poslankyňou Národnej rady SR, či sa jej ako Poltárčanky nedotklo, čo povedal. My, Poltárčania, sme považovali za vhodné, aby si nás v diskusii zastala, že akým právom sa táto osoba širokospektrálne vyjadruje o Poltárčanoch, že sme háveďou. Asi tam si mierila,“ vysvetľoval primátor obyvateľke jej myšlienky.

Brisudová reagovala, že každý má možnosť voľby podľa vlastného presvedčenia. „Pán primátor nemusí robiť nikomu hovorcu. Elenka, ešte raz opakujem, každý človek sa môže rozhodnúť, kam pôjde a kam nepôjde. Nebudem chodiť na mierové pochody organizované mestom a nepôjdem ani na oslavy oslobodenia, kde budú pozvaní veľvyslanci ruskej ambasády,“ doplnila.

Poslankyňa Brisudová.

Nasledovala slovná prestrelka medzi Brisudovou a Sitorom, kde si vyčítali svoje vzájomné komentáre na sociálnej sieti, porovnávali si inteligenciu, ne/úspech vo voľbách, správanie sa a ďalšie. Na ich konfrontáciu zareagovala poslankyňa Kojnoková. „Dnes to vyzeralo, že sme skoro normálni. Ale prečo zasadnutie neukončíme, keď sme doriešili problémy mesta a potom si tu môžeme urobiť okienko medzi pani poslankyňou NRSR a občanmi,“ podotkla a vyzvala na rešpekt opačných názorov. „Každý sme iný. Ale ak my tu na konci budeme vždy ťahať celý parlament, celú Európu a celé Slovensko, tak sa tu vždy rozídeme ako ovce na salaši.“

Spolusediaca obyvateľka, ktorá radila „pani Elenke“ pri prvej otázke, sa poslankyne Brisudovej opýtala, či „už bola vypočúvaná európskou prokuratúrou ohľadne zberného dvora za rozkrádanie eurofondov.“ Poslankyňa reagovala kladne a doplnila, že dala vysvetlenie ku všetkým podaniam. „Ja som zvedavá, či tí občania, ktorí podanie dali a tí, ktorí im tam dávali čestné prehlásenia, či si za tým budú stáť, ak sa ukáže, že to tak nebolo a podám oznámenie ja,“ doplnila. Primátor Sitor si opäť neodpustil vyjadrenie na jej adresu, že „je to veľká hanba, že tu pani bývalá primátorka Brisudová bola tak arogantná osoba, že sedela na tomto poste a bola neprístupná ľuďom… a svoje ego si vyvršovala denno-denne na zamestnancoch alebo rádových občanoch….takýto ľudia nepatria nieže do parlamentu, ale ani do samosprávy. To si myslí drvivá väčšina občanov.“

Zasadnutie sa opäť neobišlo bez hádky Brisudovej a Sitora.

Nahnevaná Brisudová reagovala: „Dúfam, že budete konkrétny, pretože ak nie, podám na vás trestné oznámenie, pretože klamete. Chcem vedieť mená tých ľudí, ktorí toto hovorili, pretože vy hovoríte všeobecné názory, za ktorými nikto nie je a opakujete to tu už niekoľkokrát.“ Sitor však nikoho nemenoval. „Nebudem konkretizovať, lebo ste človek pomstychtivý…,“ zdôvodnil.

Dlhú slovnú prestrelku sa snažila ukončiť aj poslankyňa Tóčiková, ktorá vyčítala primátorovi konfliktnosť. „Čo si teraz predviedol, toto neni ten tvoj slogan, s ktorým si šiel do volieb. Zas si zbytočne na konci rozhecoval situáciu, toto neni spájanie, ale štvanie proti sebe. Šiel si s tým, že ideš „spolu, nie proti sebe“. Ty si mal situáciu hladiť, uceľovať, a nie ju ešte hecovať a robiť hovorcu… Neostal si verný svojmu heslu, o ktorom si nás presviedčal 3-4 mesiace… zase si potvrdil to, že si to vôbec nemyslel vážne“.

„Ja som spolu. To znamená, že tí ľudia, ktorí sú okolo mňa, to denno-denne počúvam,“ obhajoval svoje slová o tom, že bývalá primátorka „sa vyvršovala“ na ľuďoch.

Rozladení boli na záver zasadnutia viacerí poslanci. „Toto bolo normálne zastupiteľstvo, riešili sa tu nejaké dôležité body… Ty by si to mal vedieť ukončievať, aby sa to takto nezvrhlo. Keď sa občania niečo spýtajú, treba ich usmerniť… ukončime to nejako kultúrne, lebo fakt, ľudia nás sledujú… nakoniec tu budeme všetci za chu*ov, že sa to takto zakončí,“ povedal bez servítky primátorovi poslanec Skýpala.

Poslanec Skýpala (v kockovanej košeli vedľa Brisudovej).

„O tom je tá diskusia, no,“ reagoval primátor.

„Ty ľudí spájaj a nie ešte hecuj proti sebe. Ty to tu koriguj a drž na uzde,“ uzavrela poslankyňa Tóčiková a začala sa zberať na odchod spolu s ostatnými poslancami. Primátor napokon jednou vetou ukončil zasadnutie.

Sobotník.sk, zdroj: FB/ Mestský úrad Poltár

Pridaj komentár