Pýcha Hnúšte sa opäť skvie v pôvodnej kráse. Petrivaldského vilu otvoria už čoskoro (FOTOGALÉRIA)

Petrivaldského vila

HNÚŠŤA – Jedna z najkrajších historických budov Hnúšte, Petrivaldského vila na Hlavnej ulici, sa po desaťročiach opäť zaskvela v pôvodnej kráse. Takmer dva roky trvajúcu rekonštrukciu a omnoho dlhšie trvajúce snahy o záchranu tejto pamiatky sa zavŕšia v piatok 24. marca 2023 oficiálnym otvorením vily.

Jej osud bol pritom neraz na vážkach. Budova, ktorá bola postavená niekedy okolo rokov 1906 až 1908, prešla v roku 1976 po smrti posledného majiteľa Júliusa (Pankráca) Petrivaldského do rúk štátu, keďže oficiálne sa nepodarilo nájsť žiadneho dediča. Vilu následne čakal podobný ortieľ ako mnohé iné pamiatky na Slovensku – vybavenie bolo rozkradnuté a v budove sídlili Technické služby mesta.

V roku 1986 sa dokonca uvažovalo o jej asanácii, ale, našťastie, k tomu nedošlo a vilka prežila až do Nežnej revolúcie. Potom ju už nikto nechcel búrať a z iniciatívy prvého ponovembrového primátora Hnúšte Jozefa Kolesára sa dostala do rúk mesta a bola zapísaná aj ako národná kultúrna pamiatka.

Rekonštrukcia od roku 2021

Na rekonštrukciu však neboli peniaze a istý čas samospráva uvažovala o predaji. K tomu napokon tiež nedošlo, čo z dnešného hľadiska môžeme hodnotiť ako správne rozhodnutie. Naopak, mestské zastupiteľstvo sa priklonilo k variantu rekonštrukcie a tá sa začala v marci 2021.

Dnes s radosťou môžem konštatovať, že po 25 rokoch od prvého zámeru primátora Kolesára sa konečne začala rekonštrukcia objektu. Bude v nej turistické infocentrum, múzeum knihy a našich významných dejateľov (Hrebenda, Francisci) a malá časť expozície bude venovaná aj rodine Petrivaldských, ktorá vilu dala postaviť,“ napísal v tom čase na Facebooku vtedajší primátor Roman Lebeda.

Petrivaldského vila

Počas rekonštrukcie bol obnovený nielen samotný secesný objekt, ale dostavaná bola i polkruhová prístavba, ktorá bola v minulosti pre zlý technický stav zbúraná. Doslova nanovo bola postavená zadná časť na mieste „socialistickej“ prístavby, kde vznikla vhodná miestnosť na organizovanie rôznych podujatí.

Samotná rekonštrukcia sa napokon aj z dôvodu nárastu cien stavebných materiálov o niekoľko desiatok tisíc eur predražila, čo mesto muselo vykryť z úveru. Na zasadnutiach mestského zastupiteľstva sa spomínali i niektoré praktické problémy súvisiace s projektom, ktoré muselo mesto riešiť „za pochodu“. Napokon ale všetko dobre dopadlo.

Ako prvá výstava komiksov

Vilu otvárame už v piatok 24. marca 2023. Ako prvá v nej bude výstava komiksov, ktoré vznikli v rámci súťaže Stretnutie po 200 rokoch Daxnera a Francisciho, priblížil primátor Hnúšte Martin Pliešovský.

Ako dodal, samospráva pracuje na tom, aby bolo možné dokončiť interiér Petrivaldského vily a zaplniť ju zariadením. Nemenej dôležité bude rozhodnúť o jej využití.

„Naozaj by nebolo dobré, keby to dopadlo tak, že bude obnovená a napokon ju len príležitostne niekto pôjde otvoriť. Taký zámer vôbec nebol a zároveň sme sa v projektoch ako mesto zaviazali, že tam vytvoríme pracovné miesto,“ skonštatovala mestská poslankyňa Miroslava Vargová počas rekonštrukcie v roku 2022.

Keďže história Hnúšte ako mesta je pomerne krátka a jej premena z väčšej obce na druhé najväčšie mesto okresu nastala vlastne až v druhej polovici 19. storočia, veľa historických budov v nej nikdy nebolo a aj z toho mála dosť ukrojilo búranie v časoch socializmu. O to cennejšie je, že táto konkrétna pamiatka sa nielenže zachovala, ale po rokoch má konečne dôstojný vzhľad.

Zdroj: Sobotnik.sk, publikácia Príbehy starej Hnúšte

Pridaj komentár