Lučenec získal financie na dobudovanie II. etapy pumptrack dráhy

LUČENEC – Mesto Lučenec získalo financie na II. etapu dobudovania pumptrack dráhy, ktorá sa nachádza na Ulici Boženy Nemcovej v blízkosti zimného štadióna. Projekt Dobudovanie Pumptrack dráhy II. etapa sa uskutoční vďaka podpore z Nadácie EPH. Poskytla finančný príspevok vo výške 20 000 eur.

Pumptrack je umelo vytvorený okruh na jazdu na bicykli, kolobežke, skateboarde, inline
korčuliach či odrážadle. Mesto Lučenec začalo v roku 2022 s I. etapou výstavby pumptracku – jazdeckú dráhu vytvorilo nahromadením pôdy do „kopčekov“ s klopenými zákrutami.

„Nový športový objekt je určený nielen pre deti a mládež, ale pre širokú verejnosť, keďže
jazda na pumptracku je bezpečná a vhodná pre všetky vekové kategórie,
“ povedala primátorka mesta Alexandra Pivková.

Mesto Lučenec si zvolilo cestu vytvorenia tzv. hybridného pumptracku, ktorý predstavuje
kompromis medzi investičnými nákladmi a celkovou realizáciou pumptracku. Ide o zákruty spevnené asfaltom v kombinácii s priamymi líniami so štrkovým povrchom. V rámci II. etapy sa tak zrealizujú ideálne a žiadúce tvary kopcov a priehlbín (tzv. sínusoida), aby bol dosiahnutý čo najlepší efekt zrýchlenia určitej časti trate. Určité zákruty sa spevnia asfaltom a vytvorí sa tak hybridná časť pumptracku.

Ďalej chceme v rámci II. etapy osadiť v areáli športovo-oddychovej zóny mesta, ktorú
naďalej rozvíjame, fotostenu s motívom nášho pumptracku. Aj takouto menšou atrakciou
chceme ešte viac prilákať deti a ich rodičov na pumptrack, aby svoj voľný čas trávili aktívne a mali niekoľko možností na športové vyžitie,“
doplnila primátorka.

Predpokladaná dĺžka realizácie II. etapy projektu, ktorá spočíva v zameraní dráhy skutkového stavu, dotvarovania a hutnenia telesa dráhy po zimnej prestávke, nanesenia asfaltového materiálu do zákrut či úpravy okolia a realizácie fotosteny, je šesť mesiacov. Predpokladaný termín ukončenia prác je stanovený na jún 2023.

Celková plocha dráhy je 273,11 metrov štvorcových. Dĺžka dráhy dosahuje až 159,5 metrov zábavy a „pumpovania“. Výstavba I. etapy projektu sa uskutočnila tiež vďaka podpore z Nadácie EPH, ktorá mesto podporila sumou 15 000 eur.

Zdroj: Michaela Baboľová, hovorkyňa mesta Lučenec, ilustračné foto

Pridaj komentár